АКТУАЛЬНО

Відбулася друга сесія Синоду Єпископів УГКЦ 2021 року

Четвер, 01 липня 2021, 12:08
30 червня 2021 року в онлайн-форматі відбулася друга сесія Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви.

У засіданні взяли участь єпископи Української Греко-Католицької Церкви з України, Західної і Центральної Європи, Північної та Південної Америки та Австралії.

Варто зауважити, що це вже друга сесія Синоду Єпископів УГКЦ 2021 року. Перша відбулася 30 березня цього року. Крім того, були чотири регіональні зустрічі із владиками зі всього світу у травні.

Саме тому насамперед учасники засідання проаналізували програму цьогорічного синодального діяння та стан реалізації попередніх напрацювань і рішень.

Основними темами цього засідання стали подальший розвиток Української Греко-Католицької Церкви та продовження опрацювання проєкту Загальноцерковного душпастирського плану. Владика Кеннет Новаківський, голова Душпастирської ради, та владика Богдан Данило представили початкові етапи зародження цієї візії Церкви. На цьому першому етапі митрополит Філадельфійський Борис Ґудзяк запропонував напрями для створення нового Душпастирського плану, після чого під час регіональних зустрічей із владиками зі всього світу учасники робочої групи мали нагоду більш детально ознайомитися із викликами та душпастирськими ініціативами різних єпархій та екзархатів УГКЦ. Це стало поштовхом для інтенсивного обговорення.

Зокрема, члени Синоду Єпископів УГКЦ наголосили на тому, що новий Душпастирський план повинен враховувати обставини всесвітньої кризи, спричиненої пандемією Covid-19, та специфіку пасторального життя кожної єпархії/екзархату УГКЦ в Україні та в усьому світі. Це стосується, до прикладу, згуртування парафіяльних спільнот, запрошення вірних повертатися до храмів, переходуд від онлайн-зустрічей до живого спілкування та участі у Святих Таїнствах, оновлення душпастирства в сучасних умовах.

Також синодальні отці зазначили, що своєю увагою сьогодні ми не можемо оминути сім’ї як першої спільноти виховання особи у вірі. У контексті сучасної кризи інституцій та зростаючого індивідуалізму задля усвідомлення себе домашньою Церквою сім’я потребує особливої підтримки з боку Церкви. Владика Борис Ґудзяк підкреслив, що сьогодні ми маємо справу із «зраненою антропологією та зраненою людиною», яка потребує лікування та зцілення.

Окрім того, владики звернули увагу на необхідність узгодження нового Душпастирського плану із натхненням, яке подає Святіший Отець Франциск для всієї Католицької Церкви. Зокрема це стосується заклику Папи Франциска до душпастирського навернення. Цей заклик, за словами учасників Синоду, насамперед стосується самих єпископів, а відтак — священників і душпастирів, що повинні йти разом із повіреним їхній опіці Божим людом. Тільки таким чином Церква зможе дати гідну та ефективну відповідь, яка полягає в лікуванні ран зраненого пандемією сучасного суспільства.

Наприкінці синодального засідання Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав від імені всіх членів Синоду Єпископів УГКЦ висловив співчуття преосвященному владиці Михайлові Бубнію з приводу смерті його матері. А владика Михаїл подякував усім єпископам за молитовну братню підтримку його родини в цей нелегкий час.

Друга сесія Синоду Єпископів УГКЦ завершилася спільною молитвою владик Української Греко-Католицької Церкви зі всього світу, які брали участь у засіданні.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next