АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську організували різдвяний обід для безхатченків

Понеділок, 12 січня 2015, 11:14
Радість народження Ісуса повинні відчути всі. Такий девіз католицької Спільноти святого Егідія. Уже вдев’яте спільнота влаштовує благодійний різдвяний обід для «людей вулиці» в Івано-Франківську.

Цьогоріч запросили близько 80 безхатченків. Усім їм роздали запрошення ще заздалегідь — розповідає о. Ярослав Рохман. 

Свято влаштували в храмі Зіслання Святого Духа (парох – о. Віталій Дем’янець).  Це було  тепле родинне свято. Перед ним волонтери зі спільноти заздалегідь збирали кошти, готували кожному подарунки: гігієнічні засоби (шампунь, мило, серветки), різноманітні солодощі та теплі речі: рукавиці, шкарпетки,  шарфи, светри.

На різдвяному столі були: кутя, борщ, картопля, відбивна, цукерки, печиво, фруктові соки тощо. Організатори кажуть, щоб влаштувати це різдвяне свято, волонтери зверталися  до своїх друзів, колег по роботі, які бажають фінансово долучитися до доброї справи. Цього року неабияк допомогло управління у справах сім’ї, молоді та тендерної політики Івано-Франківського міськвиконкому. Саме завдяки щедрій підтримці десятків іванофранківців і стало можливим таке, справді веселе  різдвяне святкування.

Волонтери зі Спільноти  кажуть, що в Івано-Франківську  за «великим столом» iз кожним роком збирається дедалі більше гостей. «Різдвяний обід — це момент так званого перевтілення  для людей бідних і бездомних: «Вони намагаються прийти святково вбраними і поводяться, як поважні гості, з вдячністю і гідністю, відчуваючи довірливу і дружню атмосферу довкола», — розповідає Руслана Гоголь. Розділити приємну мить егідійці запросили на свято вертеп дитячої спільноти с. Липівки та ансамбль «Дзвіночки». А наприкінці такого дійства, «люди вулиці», отримавши подарунки,  щиро дякували організаторам за влаштоване, справді,  домашнє свято. Неабияку радість різдвяного обіду відчули й самі організатори. Для них, переважно  людей молодих, це особливий момент перевтілення, адже, як відомо, дарувати завжди набагато приємніше, аніж отримувати. І для нас це особливий час безкорисливої уваги і турботи, кажуть спільнотівці, той унікальний період, коли зникають усі бар’єри, що відділяють в нашому суспільстві багатих від бідних, здорових від хворих, сильних від слабких, старих від молодих, зрештою, домашніх і безпритульних».

До речі, 25 грудня 1982 року вперше Спільнота святого Егідія в місті Римі запросила бідних та безпритульних iз центрального району міста, Трастевере, на різдвяний обід. Тоді за столом зібралося 47 гостей, і таким чином була започаткована дуже гарна традиція і для інших спільнот в усьому світі святкувати Різдво разом iз безпритульними, хворими на СНІД, людьми з особливими потребами, в’язнями, літніми, дітьми–сиротами. Наприклад, на ювілейний 25–річний різдвяний обід, за приблизними підрахунками, зібралося понад сто тисяч бідних в 401 місті світу на п’яти континентах. У 2009 р. Різдвяний обід у м. Римі поблагословив і відвідав Святіший Отець Венедикт ХVI. На останнє католицьке Різдво святковий обід зібрав близько 120 тисяч бідних по всьому світу, його обслуговували 15 тисяч волонтерів. В Україні, крім Івано-Франківська,  різдвяні обіди були влаштовані волонтерами зі Спільноти святого Егідія ще в Києві та Львові.

Прес-служба Івано-Франківської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next