АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську освятили лемківську церкву

Вівторок, 24 травня 2016, 10:58
22 травня в Івано-Франківську, у сквері біля Народного дому «Княгинин», відбулося освячення нового храму Української Греко-Католицької Церкви Святих слов’янських апостолів Кирила і Мефодія. Чин освячення здійснив Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин).

Після урочистої зустрічі за участю парафіян, гостей, молоді та дітей Митрополит Володимир спільно з духовенством розпочав освячення престолу. Архиєрей також звернувся до громади, пояснюючи дії священнослужителів, щоб присутні могли належно зрозуміти, що відбувається. Далі владика Володимир здійснив Чин освячення храму.

Відтак розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія. Звертаючись до вірних під час проповіді, єпископ розтлумачив євангельську оповідь про розслабленого, наголошуючи на тому, що тією «чудодійною купіллю» у Новому Завіті є заснована Ісусом Христом свята Церква.

«Сьогодні ми зібралися тут, щоб освятити цю прекрасну, нову церкву. Усі ми знаємо, що будівництво храму завжди вважалося в історії спасіння спеціальним привілеєм, який Бог дає людині. Це особлива благодать, яка дозволяє нам присвятити принаймні частину нашого земного існування й нашого таланту зведення житла для Господа», - мовив проповідник.

Після Божественної Літургії Митрополит Володимир подякував лемківській громаді та всім жертводавцям за невтомну працю у зведенні нової святині. Також Предстоятель Івано-Франківської архиєпархії вручив подячні грамоти пароху - митр. прот. Анатолію Дуді, та громаді.

Завершилося свято невеликим концертом, який підготували парафіяни та гості.

Зазначимо, що у 2002 році на цьому місці планувалося встановити пам’ятний знак депортації українців із Польщі в Радянський Союз у 1944-1946 і 1951 роках. Однак із встановленням монумента довго зволікали і, врешті, о. Анатолій Дуда-Квасняк, парох лемківської громади, запропонував спорудити там невеличку церкву в лемківському стилі, яка водночас буде місцем молитви, зустрічі і водночас пам’ятником усім депортованим. Ідеться про мешканців Холмщини, Любачівщини, Надсяння, Західної Бойківщини та Лемківщини. Особливістю цієї парафії є те, що приходять сюди як греко-католики, так і православні, бо їх об'єднує спільна доля.

Прес-служба Івано-Франківської архиєпархії

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next