АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську провели наукову конференцію про відпусти

П'ятниця, 25 березня 2016, 20:43
24 березня з благословення Архиєпископа і Митрополита Євгена (Поповича), голови Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ, у співпраці з Інститутом східного канонічного права і Товариством українських каноністів в Івано-Франківському богословському університеті імені св. Івана Золотоустого відбулася наукова конференція на тему: «Відпусти у Східних Католицьких Церквах і їхній богословський, історичний та канонічний виміри в контексті УГКЦ».

Причиною обрання такої теми є проголошення Святішим Отцем Франциском Надзвичайного Ювілейного року, присвяченого милосердю, і необхідність поглиблення розуміння, насамперед з боку духовенства та богословів, значення відпустів.

Науковий захід розпочався привітальним словом Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського Володимира (Війтишина), який у своїй промові до духовенства, що прибуло зі Львівської та Івано-Франківської митрополій УГКЦ, і студентів-богословів Івано-Франківської духовної семінарії наголосив на необхідності кожному особисто зрозуміти значення цього Надзвичайного часу, присвяченого Божому милосердю. Крім того, архиєрей зазначив, що через вивчення обраної теми кожний священнослужитель, особливо той, хто покликаний виконувати місію капеланства у всіх його вимірах (у війську, у лікарні, у в'язниці, у вищих навчальних закладах), зможе краще і більш ефективно донести власним вірним духовні цінності, які випливають з отримання повного відпусту.

Перший доповідач - о. Віталієм Храбатин, викладач біблійного богослов’я ІФБУ, говорив про відпусти в духовному і богословському контекстах. Спираючись на документи Церкви, такі як Indulgentiarum doctrina бл. Павла VI  Папи Римського від 1967 р., та Катехизм Католицької Церкви, священнослужитель у досить цікавий і лаконічний спосіб висвітлив, що відпуст - це не прощення гріхів, а відпущення дочасних кар, які людина мусить спокутувати за гріхи, відпущені у таїнстві Покаяння.

Наступний доповідач - кандидат історичних наук, доцент Олег Єгрешій, директор Інституту історії Церкви ІФБУ, свою доповідь присвятив вивченню історії відпустів в Українській Греко-Католицькій Церкві. Використовуючи сучасні технічні засоби, п. Олег показав географічне розташування відпустових місць, які існують на сьогодні в УГКЦ. Крім того, у доповіді була детально описана історія кожного відпустового місця, а також показана взаємна співпраця української шляхти з ієрархією УГКЦ, які спільними зусиллями старалися отримати визнання з боку Римських Архиєреїв цих місць відпустовими.

Питання відпустів і папського благословення в контексті канонічного права представив о. д-р Андрій Танасійчук, заступник голови Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ. Доповідач зазначив, що, хоча щодо цього відсутні правові норми в сучасному церковному законодавстві, а саме в Кодексі канонів Східних Церков, це зовсім не означає, що східні католицькі християни не можуть користати з духовних наслідків відпустів. Також було зазначено, що питання відпустів для християн, приналежних до Східних Католицьких Церков, регулює Апостольська Пенітенціарія. Цей дикастерій Римської курії 16 липня 1999 року опублікував у четвертій редакції Enchiridion indulgentiarum quartum editur (Інструкція про відпусти), яка залишається єдиним нормативним документом, що його приписи регулюють поняття відпустів не тільки в латинській Церкві, а також збагачують літургійну, богословську, пастирську і дисциплінарну традицію Східних Католицьких Церков.

Після виголошених доповідей було відведено час для дискусії, під час якої учасники наукової конференції змогли задати запитання доповідачам. Також вирішено, що виголошений науковий матеріал буде опубліковано в наступному номері часопису з канонічного права “IUS”. 

На завершення о. д-р Олександр Левицький, ректор ІФБУ, подякував організаторам цього заходу, доповідачам за їхні наукові старання та учасникам конференції за активну участь.

Прес-служба Канонічного відділу
Патріаршої курії УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next