АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську провели Всеукраїнську наукову конференцію

Четвер, 08 листопада 2018, 15:27
В роботі конференції взяли участь більше 60 науковців, дослідників, експертів з Києва, Львова, Тернополя, Хмельницького, Мелітополя, Івано-Франківська та Івано-Франківської області.

7 листопада в Івано-Франківській академії Івана Золотоустого відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Християнство в Україні: історичні витоки, сучасний стан і виклики XXI століття (до ювілею 1030-ліття Хрещення України)».

Конференцію організували Івано-Франківська обласна державна адміністрація та обласна рада, Івано-Франківська міська рада, Івано-Франківське архиєпархіальне управління УГКЦ, Івано-Франківська академія Івана Золотоустого, Національний заповідник «Давній Галич», Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський  Володимир (Війтишин). Вітаючи присутніх, Митрополит наголосив на важливості правильного розуміння ролі та місця Церкви в нашому суспільстві. «Сьогодні ми переживаємо цікаві моменти, які вже є історичними. Дуже важливо в цей час мати чітке усвідомлення того, що Церква не може бути державною, але повинна бути державотворчою», - зауважив владика.

На пленарному засіданні конференції учасники заслухали п'ять доповідей, зокрема: «Формальне християнство як сучасний виклик», яку розкрив завідувач кафедри всесвітньої історії, доктор історичних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олег Жерноклеєв. Тему «Початок християнізації українських земель» підняв заступник з наукової роботи генерального директора, кандидат історичних наук Національного заповідника «Давній Галич» Семен Побуцький. Доцент кафедри дизайну і теорії мистецтв, кандидат мистецтвознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника п. Ірина Дундяк розповіла про «Проблеми сучасного вітчизняного церковного малярства. Суспільний аспект», а завідувач кафедри богослов'я, кандидат наук з богослов'я, доцент Івано-Франківської академії Івана Золотоустого отець-докор Василь Гоголь розкрив тему «Як сьогодні не втратити право називатися християнином поза Церквою?»

Завершальною стала доповідь на тему «Самоорганізація українського суспільства на основі християнських ідей: історія та перспективи», яку розкрив доцент кафедри філософії, соціології та релігієзнавства, кандидат філософських наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Володимир Будз.

Під час роботи у трьох секціях присутні обговорили місце та роль християнства в Україні через призму історичної ретроспективи, політичних аспектів, богословських підходів релігієзнавчих характеристик. Особлива увага була звернута на обговорення проблем функціонування християнства в Україні в умовах викликів XXI століття.

За результатами роботи конференції буде видано збірник матеріалів.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами прес-служби Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next