АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську спільною молитвою вшанували 155-ліття від дня народження праведного митрополита Андрея

Середа, 29 липня 2020, 11:52
Сьогодні, 29 липня, минає 155 років від дня, коли в селі Прилбичі народився праведний митрополит Андрей Шептицький. З цієї нагоди в архикатедральному і митрополичому соборі Воскресіння Христового відбулися богослужіння.

Божественну Літургію очолив архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин у співслужінні з генеральним вікарієм митр. прот. Степаном Балагурою, парохом собору митр. прот. Юрієм Новіцьким та душпастирями архикатедрального собору.

Після спільної молитви в соборі, на площі, яка названа на честь праведного митрополита Андрея, відбулася поминальна панахида. Участь в ній взяли також представники влади, зокрема міський голова Івано-Франківська п. Руслан Марцінків, та вірні.

«На цьому місці, де ми зараз стоїмо, біля цього чудового пам’ятника, 20 вересня 1899 відбувалася інтронізація тоді ще владики Андрея на Станіславівську катедру. Попри те, що його період єпископства у Станіславові тривав недовго - 14 місяців, за цей час він встиг зробити чимало як для нашої єпархії, наших вірних, а також для нашого собору», - звернувся до присутніх Митрополит Володимир.

За його словами, митрополит Шептицький першим із вищих ієрархів Греко-Католицької Церкви почав використовувати народну мову в спілкуванні з вірними. А ще владика подбав, щоб австрійський уряд виділив земельну ділянку для побудови єпархіальної семінарії в Станіславові.

«Так що можемо сміливо сказати, що історія нашого міста невід’ємно пов’язана з історією цього великого мужа Церкви, за дар життя якого ми сьогодні спільно прийшли подякувати Господеві», - підсумував проповідник.

Відтак міський голова Івано-Франківська наголосив на тому, що праведний митрополит Андрей – це людина, яку Господь благословив різними талантами, в тому числі й управлінськими.

«На долю владики випали дуже складні випробування - дві світові війни, польська, московська, німецька окупації… І в тих обставинах було дуже важко чинити так, як це заповідає Церква. Але він не лише чинив по-Божому, а й докладав великих зусиль до розвитку молоді. Підготував великих постатей Церкви, таких як Йосиф Сліпий... та інших, хто беріг УГКЦ у підпіллі. Дякуємо йому за те, що маємо можливість згадувати його. Думаю, що визнання його праведником народів світу – це спільна робота Церкви, держави і громади. І раніше чи пізніше маємо цього досягти», - наголосив п. Руслан Марцінків.

Додамо, що сьогодні до родинного села праведного митрополита Андрея Шептицького, Прилбич, відбудеться традиційна проща. У програмі  - Архиєрейська Літургію та презентація фільму про митрополита Андрея.

ugcc.if.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next