АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську презентували книги про патріарха Йосифа Сліпого та митрополита Андрея Шептицького

Четвер, 28 травня 2015, 13:31
26 травня в Івано-Франківську презентували книги «Йосиф Сліпий. Спомини», «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» і «Уніятизм» Кирила Королевського.

У заході взяли участь головний редактор о. д-р Іван Дацько і науковий редактор, упорядник д-р Марія Горяча книги «Спомини», богословський редактор книги «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» д-р Тарас Шманько, а також, науковий співробітник Інституту екуменічних студій Тарас Курилець. Захід відбувся в Катехитичному центрі  при архикатедральному соборі Воскресіння Христового.

Видання книги «Йосиф Сліпий. Спомини» приурочене до 30-ліття з дня відходу патріарха у вічність. Книжка відразу ввійшла у двадцятку кращих книжок Форуму видавців 2014 року у Львові. Робота над виданням тривала два роки, воно з’явилося завдяки особистому секретареві Йосифа Сліпого о. д-ру Іванові Дацьку: «Ця книга являється бестселером, є  науковою, історичною книгою, яку приємно читати. А головне, для українців, особливо для греко-католиків, вона є дуже дорогою». За словами о. Івана, після звільнення патріарха Йосифа з радянських таборів диктував свої спомини своєму секретарю Іванові Хомі протягом року. Іван Хома надрукував цей текст на друкарській машинці, і він пролежав в архіві півстоліття через домовленість з Ватиканом не видавати рукопис.

Доктор Марія Горяча під час презентації зізналася, що їй було важко працювати над «Споминами» через технічні моменти, і це був виклик для неї. «Постать Патріарха для нас, з одного боку, загадкова, а з іншого боку - ці спомини відкривають нам  його не лише як сповідника віри, але насамперед просто людину, яка має недоліки, ставиться критично до інших людей, має симпатії та антипатії, -  але у тому всьому присутня  велика Божа благодать. Патріарх – муж молитви і протягом 18 років концтаборів був незламний», - зазначила д-р Марія Горяча.

Книжки «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944) і «Уніятизм» Кирила Королевського представив д-р Тарас Шманько, що є богословським редактором цих праць. Видання Королевсього вийшли в українському перекладі 2014 року та стали найповнішою біографією митрополита на сьогодні. За словами д-ра Тараса Шманька, автор книг Кирило Королевський (справжнє ім’я Жан Франсуа Шарон) був близьким другом Андрея Шептицького і зміг якнайкраще передати  картину життя митрополита.

 «Коли ми зараз живемо у час війни, коли зараз гинуть люди, Андрей Шептицький стає нам дуже близьким, потрібним і актуальним. Думаю, що не випадково ця книга довго готувалася до друку і вийшла тепер. Шептицький, перебуваючи у часі імперському, і далі продовжує на нас впливати, далі нас вчити прикладом свого життя», – зауважив богословський редактор д-р Тарас Шманько.

Книга «Йосиф Сліпий. Спомини» видана Українським католицьким університетом, Інститутом св. Климента Папи у Римі, Інститутом екуменічних студій. Перший наклад реалізували за два місця і книгу було видано вдруге. Книги «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» та «Уніятизм» видані у видавниц тві “Свічадо” за підтримки Інституту екуменічних студій УКУ та Інституту імені св. Климента Папи у Римі.

Олеся Барчук, УКУ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next