АКТУАЛЬНО

В Адміністрації ДКВС обговорили організацію заходів пастирської опіки для персоналу пенітенціарної системи

П'ятниця, 30 листопада 2018, 14:02
29 листопада 2018 року в Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби Міністерства юстиції України відбувся Круглий стіл на тему «Пастирська опіка для персоналу пенітенціарної системи».

Полковник внутрішньої служби Вікторія Ключ, начальник Управління персоналу Адміністрації ДКВС України привітала учасників події: членів Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України, керівників управлінь персоналу шести міжрегіональних управлінь з питання виконання покарань і пробації, а також науковців з Чернігівської Академії Пенітенціарної служби і Білоцерківського центру підвищення кваліфікації персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України.  Присутні обговорили проблеми подолання негативних чинників, що впливають на персонал та необхідність створення нагод для служіння капеланів для потреб персоналу.

Зі вступним словом до учасників круглого столу звернувся Голова 

Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України протоієрей Костянтин Пантелей. Спираючись на Європейські пенітенціарні правила (8, 66,72-79, 83, 84), які є певним стандартом реформування кримінально-виконавчої системи України, він констатував, що до персоналу пенітенціарних установ ставляться високі етичні й професійні стандарти підготовки, несення служби й поводження з ув’язненими. Знаходячись, в імені держави, у конфронтації з особами, які підозрюються у скоєнні злочинів, або засудженими за кримінальні вчинки різного ступеню важкості, вони мають зберігати безумовну повагу людської гідності незалежно від обставин та сприяти, вкінці, поверненню до суспільства громадянина, здатного до суспільної реінтеграції. Проте, в нинішній структурі несення служби пенітенціарії переживають навантаження й шкідливий вплив в’язничного середовища, а умови несення служби приносять стільки деморалізуючих факторів, що особа службовця терпить значні втрати, які залишаються не компенсованими.

Учасники обговорили практику несення служби та виявили місця особливої напруженості, які необхідно втамувати, щоб попередити негативні зміни в особистості працівника кримінально-виконавчої служби. Начальник циклу психолого-педагогічних дисциплін Білоцерківського центру підвищення кваліфікації персоналу ДКВС України Ілля Пахомовта доцент кафедри психології Академії Державної пенітенціарної служби Юлія Дем’яненко порушили питання професійної деформації та професійного вигорання співробітників. При цьому в нинішній системі організації служби відсутні програми амортизації шкоди та необхідного відновлення, яке може сприяти виконанню персоналом високих вимог Європейських пенітенціарних правил і Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями.

На думку чільних капеланів релігійних організацій, що входять до Душпастирської ради при Міністерстві юстиції України, існує необхідність створення циклу реабілітаційних заходів і занять спеціальної підготовки, коли принаймні день на тиждень, службовці будуть проходити серію профілактичних заходів, які допоможуть уникнути деструктивних процесів, пов’язаних зі службою.

Душпастирська опіка персоналом за участю капеланів, передбачена українським законодавством (Ст. 23, ч. 8 Закону України "Про Державну кримінально-виконавчу службу України"), може здійснюватися на фазі як первинної підготовки професійних кадрів до несення служби у системі, так і під час несення служби: в плані спеціальної підготовки й у колі реабілітаційних та профілактичних заходів. 

Наприкінці зустрічі учасники круглого столу підсумували головні напрямки втручання та погодилися підготувати на розгляд Міністерства юстиції України відповідні пропозиції для підзаконних актів. Полковник внутрішньої служби Вікторія Ключ виразила сподівання на плідну співпрацю між органами, установами виконання покарань та представниками Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі, яка в найближчому майбутньому дасть високі результати у напрямку покращення умов проходження служби персоналу ДКВС України.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next