АКТУАЛЬНО

В Афінах Апостольській нунцій у Греції помолився з громадою УГКЦ

Понеділок, 11 квітня 2022, 14:06
На запрошення екзарха для католиків східного обряду в Греції владики Мануїла Ніна та душпастиря для українців-греко-католиків в Греції о. Ігоря Посоленика в неділю, 10 квітня, до української церковної спільноти Святого Миколая УГКЦ завітав Апостольський нунцій у Греції архиєпископ Савіо Хон Тай-Фай.

Божественну Літургію очолив правлячий екзарх Мануїл у співслужінні з апостольським нунцієм, о. Ігорем та апостольським адміністратором Вірменської Церкви в Греції о. Йосифом, який завітав на богослужіння зі своїми парафіянами.

«Дорогі брати і сестри, дозвольте мені передати кожному з вас сердечні вітання від Його Святості Франциска, – звернувся до присутніх апостольський нунцій. – Нещодавно на Генеральній аудієнції Папа продемонстрував людям українській прапор, надісланий з Бучі, де відбулися жахливі вбивства та акти насильства. Цей прапор відображає кров, смерть і страждання українського народу, які пробуджують наші почуття солідарності. Коли Папа молився з людьми, він був оточений українськими дітьми. Сьогодні разом зі Святішим Отцем ми молимося до Бога за український народ, який показав героїзм всьому світу: мир, мир, мир, ніякої війни, ніякого вбивства, ніякого вторгнення!»

Під час проповіді у 5-ту неділю Великого посту владика Мануїл роздумував над уривком Євангелія від Марка, у якому йдеться про прохання двох братів, Якова та Івана, сісти біля Христа, коли Він прийде у своїй славі. «Яку науку ми, священники і миряни, можемо взяти із сьогоднішнього Євангелія? Служіння, яке Господь просить від кожного з нас, має відбуватися так: 1) діяти без очікування нагороди: і коли ми даємо, і коли отримуємо; 2) діяти з радістю, яка є наслідком нашого благодійного служіння, починаючи від самого слова Ісуса, що обіцяє велике щастя ще більше у віддаванні, ніж в отриманні; 3) діяти з самопожертвою, тому що "служити" і "подавати" часто означає відректися від чогось свого. Наше церковне служіння має цей вимір зречення і жертви; 4) діяти з усвідомленням того, що ми робимо те, про що попросив нас наш Господь – що ми служимо Йому. Тому християнське служіння означає наслідувати Христа – у відданості своїм ближнім, нашій громаді, нашій парафії, нашому екзархату, нашій родині», – зазначив екзарх для католиків східного обряду в Греції.

Отець Ігор подякував апостольському нунцію, о. Йосифу та владиці Мануїлу за підтримку українців і України, а також за спільну молитву.

«Сьогодні сорок шостий день повномаштабної війни в Україні. Сорок шостий день страждань, сліз, руйнування наших осель та всієї України. Сорок шостий день смертей безневинних людей. Наш народ молиться до Бога за мир. А ікона Пресвятої Богородиці "Джерело Милосердя", перед якою молився Папа Франциск, здійснюючи чергову місійну подорож до Греції, і перед якою свої гарячі молитви зносять щоденно наші вірні, дає нам відчуття близькості Папи до нашого стражденного народу. Тому від імені всіх наших людей, отців та сестер, дякую вам, владико Савіо, за ваш подарований для нас час. Ця спільна молитва з вами та нашим владикою Мануїлом Ніном для нас є дуже важлива. Це дає нам відчуття, що ми не покинуті і не самі. Дякуємо за вашу присутність та за ваші молитви!» – зазначив о. Ігор.

На завершення священник від імені всієї української спільноти подарував апостольському нунцію та о. Йосифу копію ікони Богородиці «Джерело Милосердя».

Також ввечері громада УГКЦ долучилася до Хресної дороги Афінами, яку провадили єпископи та священники Римо-Католицької Церкви на чолі з апостольським нунцієм. Участь у Хресній дорозі взяли о. Ігор Посоленик та о. Роман Скрипнюк разом із сестрами ЧСВВ Христофорою Тернинко та Христиною Виксюк, а також вірні парафії. Українці підготували четверту стацію Хресної дороги, над якою роздумували всі присутні.

Пресслужба УГКЦ в Греції

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next