АКТУАЛЬНО

В академії Івана Золотоустого презентували унікальне видання єпископа Юліяна Пелеша

Середа, 23 жовтня 2019, 13:01
22 жовтня 2019 року в Івано-Франківській академії Івана Золотоустого відбулася презентація оновленого і доповненого репринтного видання (реставрований репринт другого Віденського видання 1885 року) першого Станіславівського єпископа Юліяна Пелеша «Пастирське богословіє».

Видання побачило світ завдяки підтримці Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича міста Харкова, зокрема його представника кандидата медичних наук Андрія Черемського.

На презентації були присутні викладачі та студенти академії, науковці вищих навчальних закладів регіону, священники, громадські діячі.

Презентував фундаментальне дослідження наукової спадщини єпископа Юліяна Пелеша гість із Харкова пан Андрій Черемський.

Під час презентації виступили науковці з Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та академії Івана Золотоустого, а також місцеві священники і  голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА.

На завершення проректор з наукової роботи Івано-Франківської академії Івана Золотоустого Олег Білоус подякував присутнім за участь в презентації і підкреслив необхідність вивчення та дослідження історичної спадщини Церкви.

Отець д-р Юліян Пелеш був першим Станіславівським єпископом. Викладав у духовних семінаріях Львова (1870-1872), Перемишля (1872), Відня (1874-1883). У столиці Австрії був катехитом-наставником престолонаслідника архикнязя Рудольфа Габсбурга, якого навчав української мови. У 1885 році о. д-р Юліан Пелеш був у числі найбільш ймовірних кандидатів на Митрополита після відставки Йосифа Сембратовича. З-під його пера вийшли «Учебник католицької релігії»(1876 р.), «Пастирське богословіє» у 2-х томах (Відень, 1877, 2-е видання – 1885), «Розправи о духовном урядовом стилі» (Відень, 1878), «Історії унії руськой церкви з Римом» – у 2-х томах (Відень, 1880) та інші видання.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://ifaiz.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next