АКТУАЛЬНО

В Албанії відбувся Конгрес національних делегатів, відповідальних за душпастирство покликань

Неділя, 04 березня 2018, 22:00
З 28 лютого по 3 березня 2018 року в м. Тірана, Албанія, відбувся Конгрес національних делегатів, відповідальних за душпастирство покликань, організований Радою Єпископських Конференцій Європи.

У Конгресі взяли участь п’ятдесят делегатів - представники Єпископських Конференцій із 17 європейських країн, які приїхали на запрошення Єпископа м. Лежі і відповідального за душпастирство покликань Албанської Єпископської Конференції монс. Оттавіо Вітале, щоби говорити про красу християнського покликання.  Представником від Української Греко-Католицької Церкви був о. Ігор Бойко, секретар Патріаршої комісії у справах духовенства УГКЦ та ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа.

Під час пленарних засідань та в ході праці у групах було представлено багатство досвіду, яке використовують у своїй діяльності різні церковні структури, щоби пристосувати душпастирство покликань до викликів сучасного світу, що зазнає щоразу більших змін. Як зазначив єпископ Оскар Кантоні, відповідальний за промоцію покликань у Європі, секції «Покликання» Комісії молоді Ради Єпископських Конференцій Європи, «у душпастирстві покликань ми не починаємо все з нуля, але ми маємо достатньо багато напрямків учительського уряду Церкви, які є плодом набутого та зрілого досвіду різних країн Європи, у світлі ще одного важливого документа, якого двадцяту річницю публікації ми святкуємо цього року - «In Verbo tuo».

Професор Папського Салезіанського університету та Інституту психології Папського Григоріанського університету у Римі о. Амадео Чеччіні представив аналіз сучасного стану покликань у Європі. Представлені дані свідчать про те, що сьогодні не можемо говорити про кризу покликань у Європі, хоча, з одного боку, маємо менше класичних, традиційних покликань (священики, богопосвячені особи), але, з іншого - бачимо плоди нових покликань до богопосвяченого життя, які виходять за рамки традиційного поняття покликання, оскільки Господь кличе кожного і кожен має відповісти на цей поклик любові.

У багатьох виступах було підкреслено важливість праці довіреної поодиноким церковним структурам для підготовки до Синоду Єпископів на тему «Молодь, віра і розрізнення покликання», який відбудеться у Римі в жовтні 2018 року. Виразним поєднанням із майбутнім Синодом було особисте свідчення молоді з Албанії та Німеччини, яка кожного дня ділилася особистим досвідом віри.

Душпастирство покликань є відповідальністю всієї християнської спільноти, однак першочергову відповідальність покладено на сім’ю. Архиєпископ Хорге Карлос Патрон Вонг, секретар семінарій Конгрегації у справах духовенства, у своїй промові звернув особливу увагу на покликання до священства як дару від Бога для Церкви та світу. Він наголосив, що ці покликання не можна сприймати лише на індивідуальному рівні: необхідна підтримка всієї спільноти, оскільки «такого роду спілкування у спільноті буде супроводжувати все життя священика».

У рамках зустрічі делегати здійснили паломництво до національного Марійського відпустового центру Матері Божої Доброї Порадниці (Покровительки Албанії) у м. Скутарі та відвідали музей екс-в’язницю (при сучасному монастирі сестер кларисок) секретних албанських служб («Сігурімі») у час режиму. Життя 38 блаженних албанських мучеників, убитих за їхню віру, є образом повноти покликання і свідчить сьогодні про духовну красу даної Церкви і країни, яку тоталітарний режим хотів зробити атеїстичною.

Наступна зустріч відбудеться у перший тиждень місяця липня 2019 року.

Повідомив о. Ігор Бойко


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next