АКТУАЛЬНО

В Аммані проходить 13-та Пленарна cесія Міжнародної комісії богословського діалогу між Католицькою і Православними Церквами

Середа, 17 вересня 2014, 17:40
16-22 вересня 2014 року в Аммані (Йорданія) проходить 13-та Пленарна сесія Міжнародної комісії богословського діалогу між Католицькою і Православними Церквами.

Господарем сесії є православний Патріарх Єрусалима Теофіл ІІІ. Усіх учасників є біля 60 осіб: це кардинали, митрополити, владики, священики, богослови і миряни, католики і православні. Співголовою виступає кардинал Курт Кох, президент Папської ради для сприяння єдності християн і Митрополит Пергамонський, Іван Зізіулас від Вселенського Патріархату. Головною темою нарад є: “Синодальність  і примат – богословські й еклезіологічні аспекти примату стосовно синодальності”.

Протягом першого дня нарад (16 вересня 2014 р.) делегати працювали окремо – православні й католики.

У середу, 17 вересня 2014 р., учасники зустрічі поїхали до місця Хрещення Христа на річці Йордан, де всіх привітав Єрусалимський Патріарх Теофіл ІІІ. Після співу тропаря “Коли в Йордані” й молитви над рікою Йордан відбулася перша пленарна сесія, на якій промовляли Теофіл ІІІ і двоє співголів. Усі три достойники згадали у своїх словах про 50-річчя зустрічі Папи Павла VI і Патріарха Атенагораса в Єрусалимі і недавню, після якої були зняті екскомуніки між Римом і Константинополем, зустріч Патріарха Вартоломея і Папи Франциска, а також що конечно поставити край всім війнам і релігійним вбивствам, які сьогодні відбуваються по всьому світі. Релігія ніколи не може бути оправданням чи причиною війни і вбивств, зазначили всі три доповідачі.

Учасники підкреслили необхідність продовжувати богословський діалог між Церквами до благословенного кінця, бо це сповнення заповіту Христового “щоб усі були одно” (Ів. 17, 21). Кардинал Курт Кох вручив Патріарху Теофілу ІІІ дар Папи Франциска – велику пропам’ятну медаль Римського Архиєрея.

Післяобідньою сесією розпочалася робота пленарної сесії, яка триватиме до понеділка, 22 вересня 2014 року.

У програмі передбачена участь усіх учасників у Святій Месі 20 вересня 2014 року й у патріаршій Святій Літургії в день празника Різдва Пресвятої Богородиці, 21 вересня 2014 р.

Передбачається коротка поїздка до Мертвого Моря і зустріч з королем Йорданії Абдулахом ІІ бін ал Гуссейном.

Українську Греко-Католицьку Церкву на цій пленарній сесії представляє президент Інституту екуменічних студій Українського католицького університету і директор Інституту св. Климента Папи УКУ в Римі о. д-р Іван Дацько.

Галина Бохонко,
виконавчий директор Інституту екуменічних студій УКУ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next