АКТУАЛЬНО

В апараті ДКВС Міністерства юстиції відбулося засідання робочої групи Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарій системі України

Субота, 11 липня 2020, 16:15
10 липня 2020 року у приміщенні Міністерства юстиції відбулося спільне засідання робочої групи Душнастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарій системі України і керівництва Державного департаменту з питань виконання кримінальних покарань.

Робоча група обговорила проблему пошуку альтернативних шляхів для здійснення душпастирської опіки, які було припинено у зв'язку з карантинними обмеженнями. Обговорено також необхідність запровадження штатного капеланства в діяльність органів та установ виконання покарань.

Присутніх привітав заступник начальника Державного департаменту з питань виконання кримінальних покарань полковник внутрішньої служби Петро Тітовець. Відтак відбувся діалог з представниками управлінь ресоціалізації та соціальної реабілітації, з питань організації охорони, а також служби персоналу.

Голова Душпастриської ради при Міністерстві юстиції о. Віктор Яценко зазначив, що криза організації душпастирського служіння, яка виникла через введення обмежувальних протиепідемічних заходів у зв'язку із запобіганням поширенню в установах виконання покарань гострої респіраторної інфекції COVID-19, спонукала до необхідності розробки рекомендацій щодо здійснення капеланського служіння в кримінально-виконавчих установах у часі карантину та після нього. Оскільки пастирська опіка в умовах ув’язнення носить персональний характер, існує потреба уможливити доступ капеланів для уділення Святих Таїнств, зберігаючи усі застереження, пов’язані з правилами карантину. 

Священик Костянтин Пантелей, керівник відділу Української Греко-Католицької Церкви з душпастирства у пенітенціарній системі України, висловився за активні заходи в напрямку організації штатного капеланства. Необхідним кроком для цього є створення робочої групи для підготовки «Положення про капеланство і заходи Душпастирської опіки у пенітенціарних установах України». Він зазначив, що Душпастирска рада досягла впровадження в багатьох пенітенціарних закладах заходів душпастирського супроводу персоналу, що потребує закріплення й розвитку. Це стосується участі капеланів у викладанні предмету пенітенціарної етики у структурі спеціальної підготовки персоналу та розвитку практики «П’ять хвилин з капеланом».

Пастор В'ячеслав Когут, керівник В’язничного служіння Української Церкви Християн Віри Євангельської, розповів про досвід прийняття колишніх засуджених, які відбули свій термін покарання, про взаємодію з Державною установою «Центр Пробації» у часі карантину з метою підтримки сімей з низьким рівнем матеріального забезпечення. Він висловився за пристосування душпастирського служіння до умов карантину з доступом капеланів до установ з огляду на проблеми подвійної соціальної депривації засуджених і ув’язнених. Він представив присутнім нагоди міжнародної співпраці через участь в ініціативах Міжнародної асоціації тюремного служіння.

Протоієрей Евгеній Затірка,  заступник керівника Управління у справах душпастирства у пенітенціарних закладах Православної Церкви України, повідомив керівництво Департаменту про створення Синодального Управління у справах душпастирства у пенітенціарних закладах під головуванням архієпископа Дніпровського і Криворізького Симеона. Він висловив солідарність із пошуком засобів забезпечення духовних потреб в’язнів в існуючих обставинах.

Начальник Управління ресоціалізації та соціальної pеабілітаці Валерій Калівошко підтримав пропозицію щодо створення робочої групи Міністерства юстиції України і Душпастирської ради для підготовки підзаконних актів, які усунуть невідповідність існуючих нормативних документів закону про в'язничне капеланство (Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності священнослужителів (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України» (№ 419-VIII)).

Заступник начальника Державного департаменту Петро Тітовець зазначив, що існуючі обмеження є виконанням відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України. Але існує необхідність діалогу, тому позиція Душпастирскої ради є важливим чинником для прийняття подальших зважених рішень, враховуючи ситуацію з пандемією. Він висловив щиру вдячність за допомогу засудженим, які завершили свій термін, і перевезенні звільнених до місць їх мешкання у період карантину та підкреслив високу  цінність взаємодії з Душпастирською радою з питань релігійної опіки під час подальшої реорганізації та реформування пенітенціарної системи України. Склад робочої групи Душпастирської ради:

1) Голова Душпастирської ради священик Bіктор Яценко - протоієрей, Голова Синодального відділу УПЦ у справах опіки пенітенціарної системи,
2) священик Костянтин Пантелей – протоіерей, керівник відділу Української Греко-Католицької Церкви з душпастирства у пенітенціарній системі України,
3) священик Евгеній Затірка протоієрей – заступник керівника Синодального Управління у справах душпастирства у пенітенціарних закладах Православної Церкви України,
4) пастор В'ячеслав Когут – керівник В’язничного служіння Української Церкви Християн Віри Євангельської.

 

Представники управлінь Департаменту з питань виконання кримінальних покарань:
1) Валерій Калівошко – начальник Управління ресоціалізації та соціальної pеабілітації;
2) Валентина Кирилюк – начальник Служби персоналу;
3) Сергій Чабанюк – начальник Управління з питань забезпечення режиму;
4) Biталій Хведчук – Управліния з питань забезпечення режиму;
5) Володимир Стаднік – Управління ресоціалізації та соціальної реабілітації;
6) Юрій Величко – Управління ресоціалізації та соціальної реабілітації.
 

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next