АКТУАЛЬНО

В архикатедральному соборі Святого Юра вшанують пам’ять патріарха Йосифа Сліпого

Вівторок, 05 вересня 2017, 12:08
У четвер, 7 вересня 2017 року, у день 33-ї річниці відходу у вічність, наша Церква поминає пам’ять великого апостола Христового, ісповідника віри, патріарха ЙОСИФА (*17.02.1892 -† 7.09.1984).

З цієї нагоди в архикатедральному соборі Святого Юра відбудуться:

10:00 ― Божественна Літургія за прославу патріарха Йосифа

17:00 ― Панахида в крипті собору (очолює Блаженніший Святослав за участю Священного Синоду Єпископів УГКЦ)

17:30 ― Мистецька програма «Я вибираю віру…»

Виконавці – солісти, хор та камерний оркестр  Лауреата національної премії України імені Тараса Шевченка, Заслуженої академічної капели України,  «ТРЕМБІТА»;
Диригент  – Заслужений діяч мистецтв України Микола  Кулик;
Поетичне слово – Заслужений працівник культури України Марія Христинич;
Автор проекту та втілення – Михайло Перун.
Мистецька програма, присвячена 125-літтю від дня народження Патріярха Йосифа Сліпого – спільний проект Центру студій спадщини Патріярха Йосифа Сліпого, Львівської архиєпархія Української Греко-Католицької Церкви та Фундації «Андрей».
Для Мистецької програми було написано два нових музичних твори відомим львівським композитором Мирославом Волинським: «Заповіт» на тексти Патріярха Йосифа (Сліпого) у поетичному переспіві Анни Волинської, а також «Не покидав Тебе я, Україно» на слова Галини Архитко.

Заслужена академічна капела України "Трембіта" (м.Львів)
Лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, Заслужена академічна капела України "Трембіта" була заснована у 1891 році як хор "Львівський Боян", метою якого було створювати і розвивати українську культуру в жанрі хорової музики. 

З набуттям Україною незалежності розпочався новий етап діяльносі капели "Трембіта ". У 1990 році колектив очолив М.Кулик, створивши капелу у складі хору, оркестру та солістів. Репертуар збагатився великими кантатно-ораторійними полотнами, творами духовної музики, інструментальною музикою для оркестру.

Окремо слід зазначити, що у листопаді 2001 року, на запрошення Блаженнішого Любомира, Отця і Глави УГКЦ, капела “Трембіта” підготувала  концерт духовної музики у Римі як знак подяки візиту Святішого Отця Івана Павла ІІ до України (ораторії Мар’яна Кузана “Неофіти” на слова Т.Шевченка, ораторія Олександра Козаренка “Страсті ГНІХ”).

Центр студій спадщини Патріярха Йосифа  Сліпого
Центр студій спадщини Патріярха Йосифа, який діє під егідою Релігійного Товариства українців католиків «Свята Софія» в США було засновано за ініціятиви Голови ТСС А академіка Леоніда Рудницького. Церемонія посвячення Центру відбулась 12 листопада 2011 року і звершив її Блаженніший Патріярх Святослав (Шевчук). У своєму слові до Управи Товариства він зокрема зазначив: «Сподіваюсь, що цей дослідчий центр спадщини Йосифа Сліпого буде справді дослідчим і цим причиниться до заврешення беатифкаційного процесу бл. п. Патріярха Йосифа».
Завданням Центру, покликаного  утривалити пам’ять Патріярха Йосифа, є збирати, упорядковувати та аналізувати такі матеріяли про життя та творчість цього великого Ісповідника Віри, як: епістолярії (листування Патріярха), статті, тексти промов, спогади, програми імпрез, світлини, авдіо- та відеозаписи, картини та іншого роду меморабілії. В центрі уваги цих досліджень є тема «Патріярх Йосиф і діяспора», яка охоплює його поїздки до Нового Світу та вплив на життя вірних.
Центр студій спадщини Патріярха Йосифа активно підтримує видавничу діяльність. 2015 року за ініціятиви Центру у видавництві АРТОС побачила світ найкраща наукова біографія Блаженнішого Йосифа Сліпого авторства всесвітньо відомого американського науковця Ярослава Пелікана «Ісповідник між Сходом і Заходом. Портрет українського кардинала Йосифа Сліпого». 2016 р. з нагоди 5-річчя діяльности Центру вийшов друком двотомник Ірини Іванкович «Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство». Від 2013 р.  Центр очолює Ірина Іванкович.

www.sobor-svyura.lviv.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next