АКТУАЛЬНО

В Ассізі відбулися реколекції та піврічні загальні збори душпастирів УГКЦ в Італії

Понеділок, 13 лютого 2017, 20:19
6-9 лютого 2017 року в Ассізі проходили реколекції та загальні піврічні збори душпастирів УГКЦ в Італії. Провів реколекції владика Гліб (Лончина), Єпископ єпархії Пресвятої родини в Лондоні, Апостольський візитатор для українців в Ірландії.

Духовні науки були зосереджені на темі священичого життя крізь призму Хреста Господнього. Кожне розважання завершувалося запитаннями та інтерактивним обговоренням тематики.

У понеділок, 6 лютого, увечері, на зібрання українських священиків прибув місцевий єпископ Ассізі монс. Доменіко Соррентіно (Mons. Domenico Sorrentino). Він розповів душпастирям про життя місцевої Церкви та поділився духовними роздумами про харизми святого Франциска з Ассізі.

У середу, 8 лютого, вранці, душпастирі відвідали базиліку Святого Франциска. Тут, на гробі святого, владика Гліб очолив Божественну Літургію. Із ним співслужив владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії, та понад 50 священиків. У Літургії взяв також участь Архиєпископ і Митрополит Перуджі кардинал Гуальтієро Бассетті (Cardinale Gualtiero Bassetti). У своїй проповіді він передав братні вітання Главі УГКЦ Блаженнішому Святославові, згадав про важкі переслідування в минулому столітті УГКЦ та в контексті літургійного читання поділився духовними роздумами про есхатологічний вимір спасіння.

Цього ж дня після Літургії кардинал Бассетті провів зустріч із душпастирями, під час якої ділився духовними розважаннями на тему «Ісус – милосердне обличчя Отця», а також відповів на низку запитань.

Наступного дня владика Діонісій очолив Божественну Літургію у співслужінні з душпастирями в базиліці Пресвятої Діви Марії Ангельської (Basilica di Santa Maria degli Angeli). Зазначена святиня є особливо відомою через свою центральну каплицю, в якій під час молитви помер святий Франциск. 

По завершенні реколекцій у середу душпастирі розпочали загальні піврічні збори, під час яких розглянули побіжні теми та затвердили душпастирський план на наступне півріччя.

У зборах взяли також участь о. Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ, та п. Павло Казанцев, керівник суспільно-релігійного проекту УГКЦ «Живе інтернет-телебачення». Сторони активно обговорили проект про зйомки нового документального фільму двома мовами (українська та італійська) про життя УГКЦ в Італії, який стартуватиме найближчим часом.

Сестра Євсевія Мудранинець, СНДМ, відповідальна у справах катехизації УГКЦ в Італії, у своїй доповіді виклала ситуацію щодо подальшого розвитку катехизації для українських дітей в Італії.

Під час наступних засідань о. Володимир Волошин, пасторальний координатор, представив низку поточних тем, завдяки яким душпастирі прийняли такі рішення:

- восени 2017 року провести науковий семінар у Римі на тему канонічного устрою УГКЦ в Італії;

- у зв'язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні 25-26 листопада 2017 року в м. Мілані широкомасштабно провести низку духовних та культурних заходів із відзначення цієї сумної події. У листопаді 2018 року схожі заходи провести в м.Неаполі;

- уніфікувати касові книги однакового зразка в усіх громадах УГКЦ в Італії;

- провести регіональні збори:

14 березня 2017 р. у Салерно;

2 травня 2017 р. у Новарі;

8 травня 2017 р. у Мантові;

6 червня 2017 р. у Римі;

Під час зборів було потверджено програму проведення на наступне півріччя чергових спільних прощ українців в Італії:

- IV неділя Великого посту - проща українців з північноіталійських регіонів до санктуарію Люрдської Матері Божої у К’ямпо (Віченца);

- 14 травня – День Матері в м.Помпеї;

- остання неділя вересня (24.09.2017): Національна проща українців до св. Антонія у Падуї;

- перша неділя жовтня (1.10.2017): Національна проща до найбільшого Марійського відпустового місця Тоскани на горі Монтенеро, поблизу морського містечка Ліворно, де почитається чудотворний образ Пресвятої Богородиці.

- 26-29 жовтня 2017: Національна проща українців Італії до Люрда.

Під час зборів о.Юрій Іванюта, відповідальний за благодійні збірки для потребуючих в зв’язку з війною в Україні та офіційний військовий капелан УГКЦ, вручив владиці Діонісію подячну грамоту від ЗСУ, а також у своїй промові відзначив, що громади УГКЦ в Італії на сьогодні за три роки війни надали біля 200 000 євро різноцільової допомоги потребуючим в Україні. У свою чергу владика Діонісій зазначив, що ця подяка не є особистою, а стосується усіх душпастирів та громад, що брали участь в зазначених благодійних збірках. Архиєрей пригадав, що нашим першим завданням в умовах непроханої війни є молитва за дар миру, а вже з віри про Божу поміч народжується похідне бажання допомагати ближньому, який цього потребує.

У четвер, 9 лютого, після Літургії відбулася зустріч духовенства з монс. Жан-Карло Перего, директором Фундації “Мігрантес” Єпископської Конференції Італії.

Отець Володимир Волошин під час зустрічі представив загальний стан УГКЦ в Італії, розповідаючи як про величезний зріст і розвиток, так і про труднощі, з якими зіштовхується УГКЦ в Італії.

Зі свого боку Монс. Жан-Карло розповів про Фундацію "Мігрантес", яка займається різними аспектами феномену міграції. З одного боку, завдання «Мігрантес» – це координація священиків, які працюють для італійських емігрантів за кордоном (4,5 млн осіб). З іншого боку, «Мігрантес» займається служінням мігрантам, які прибувають до Італії (більше як 5,5 млн осіб). Половина цих емігрантів – представники п'яти націй: Румунії, Мароко, Албанії, Китаю і України.

Гендиректор Фундації розповів про те, що в Італії душпастирюють біля 3000 іноземних священиків, які складають 10 відсотків від всього католицького духовенства під проводом Єпископської Конференції Італії. Біля 1500 іноземних священиків поєднують свою душпастирську діяльність як для італійських парафій, так і для своїх співвітчизників, інша ж половина душпастирює лише для іммігрантів. За представленю статистикою, із 5, 5 млн - 1 мільйон мігрантів, які мешкають в Італії – католики, серед  них і українські греко-католики (понад 50 000 вірних).

На завершення душпастирі поставили директорові Фундації “Мігрантес” низку запитань і обговорили перспективи УГКЦ в Італії.

Прес-служба УГКЦ в Італії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next