АКТУАЛЬНО

В Австрії поляки й українці молилися у меморіальному центрі «Концентраційний табір Маутхаузен»

Вівторок, 04 листопада 2014, 07:04
Уже традиційно першого дня листопада каплиця меморіального центру «Концентраційний табір Маутхаузен», що в однойменному селі неподалік Лінца, спільною молитвою примирення об’єднує два братні народи – український та польський. Саме тут, у цьому моторошному місці, де свої невинні життя віддали тисячі людей в роки Другої світової війни, вірні української громади УКГЦ в Австрії та польські вірні Римо-Католицької Церкви вже вдруге зібралися на молитву прощення та вшанування загиблих.

Цьогорічна акція примирення була організована з ініціативи польської громади  у провінції Верхня Австрія на чолі з отцем Гебертом Сойкою, CR. Співорганізатором зустрічі виступила громада УГКЦ Лінца, яку очолює генеральний вікарій для вірних візантійського обряду в Австрії отець Юрій Коласа.

Для представників української громади цьогорічне богослужіння було особливим, бо згадували не лише про загиблих в часи останньої Світової війни, а й про сучасне, - нелегку ситуацію на Сході України. Молитви лунали за героїв Небесної сотні та за всіх військових, які, не шкодуючи себе, віддали свої життя за Україну.

З проханням про постійну молитву за мир та спокій в домівках України до вірних звернувся отець Юрій Коласа. Натомість настоятель польської громади отець Геберт Сойка у своїй проповіді наголосив на важливості такої спільної зустрічі: «Надіюся, що ця акція не буде одноразовою, і пам’ять про загиблих в Маутхаузені  та всіх, хто постраждав у ті страшні часи, буде присутньою на довгі роки».

Після Літургії представники обох громад відвідали польський та український меморіали, де відправили панахиди й пом’янули хвилиною мовчання загиблих героїв. До спільного покладання квітів і свічок долучилися і представники посольств України та Польщі. Свою промову представник Українського посольства в Австрії Сергій Маліновський розпочав з подяки польським колегам за ініціативу організації двосторонньої зустрічі та з впевненістю продовжив: «Так вже історично склалося, що наші два народи мають багато спільного, як в історії, так і в культурі та мові. Однак раною в душах обох націй є ці трагічні події, які призвели до незчисленних жертв. Я впевнений, що будь-яке насилля чи війни не є методами вирішення конфліктних ситуацій між народами, а особливо якщо ці народи сусіди. І тепер це ми дуже добре розуміємо, бо в нашій країні гинуть ні в чому невинні люди».

Такої ж думки дотримується і представник громади УГКЦ Зальцбурга, заступник голови Візантійського духовного центру в м. Зальцбург диякон Джон Ревес: «Це місце, де кров десятки народів злилася в одну ріку. І це нас об’єднує. Ми приходимо сюди, щоб розділити наше горе, і не важливо, чи ми католики, чи православні, ми всі є християнами, об’єднаними однією історією страждань. Ми також знаємо, що відносини між українцями і поляками в ті часи були дуже складними, тож приходимо сюди, щоб помолитися і пробачити всі минулі образи. Ми несемо свічки, кладемо квіти до монументів і віримо, що такого більше не повториться».

Варто нагадати, що спільна цьогорічна молитовна акція українців та поляків  була зумовлена закликом ієрархів Української Греко-Католицької Церкви та Римо-Католицької Церкви Польщі у спільній декларації Католицьких Церков України та Польщі про прощення одне одного та примирення двох націй у неоднозначних питаннях щодо Волинської трагедії.

Сьогодні ж напруга навколо цього історичного факту послабилися. Особливо відчутно це тут, у Маутхаузені, де представники двох братніх народів вже другий рік поспіль складають Богу спільну молитву та  тиснуть одне одному руки на знак примирення. Вірний УГКЦ Лінца Ярослав Куницький підтверджує цю тенденцію: «Бачимо, що зараз поляки та українці хочуть більше зустрічатися, починають між собою любитися. Раніше такого не було. Думаю, цей історичний момент об’єднує нас духовно. Ми всі є католиками і прагнемо до прощення».

Ольга Ситник

Довідка

Концентраційний табір у селі Маутхаузен був споруджений за дорученням командування СС у 1938 році. Близько 200 000 осіб були ув´язненими в цьому таборі. У період  між 1942 та 1945 роками більше як 100 000 осіб були страчені. Зусиллями посольства України в Австрії та Австрійського уряду у меморіальному центрі: «Концентраційний табір Маутхаузен»  було споруджено меморіал на згадку про закатованих там українців. Уже десятий рік поспіль  1 листопада українські греко-католицькі громади в західній Австрії спільно моляться за  жертв концтабору в Маутхаузені, поминаючи також слугу Божого Митрополита Андрея Шептицького та всіх українців, які віддали своє життя за Україну.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next