АКТУАЛЬНО

В Австрії поляки й українці молилися за взаємне прощення та вшанували загиблих

Вівторок, 06 листопада 2018, 14:16
Уже традиційно першого дня листопада каплиця меморіального центру «Концентраційний табір Маутхаузен», що в однойменному селі неподалік Лінца, спільною молитвою примирення об’єднує два братні народи – український та польський.

Саме тут, у цьому моторошному місці, де свої невинні життя віддали тисячі людей в роки Другої світової війни, вірні української громади УКГЦ в Австрії та польські вірні Римо-Католицької Церкви вкотре зібралися на молитву прощення і вшанування загиблих.

Цьогорічна акція примирення була організована з ініціативи польської громади в провінції Верхня Австрія на чолі з отцем Гебертом Сойкою та громади УГКЦ Лінца, яку очолює генеральний вікарій Ординаріату для  вірних усіх Східних Католицьких Церков в Австрії отець Юрій Коласа. Цього року на чолі з парохом отцем Тарасом Шаґалою до спільної молитви приєдналися й вірні парафії Святої Варвари УГКЦ, що у Відні.  

Для представників української громади нинішнє богослужіння було особливим, адже згадували не лише про загиблих в часи останньої Світової війни, а й про сучасне, – нелегку ситуацію на Сході України. Молитви лунали за всіх військових та волонтерів, які, не шкодуючи себе, віддали свої життя за Україну.

Опісля Літургії представники обох громад відвідали польський та український меморіали, де відправили панахиди й вшанували хвилиною мовчання загиблих героїв. До спільного покладання квітів і свічок долучилися та представники Посольств України й Польщі в Австрії. Зокрема,  перший секретар, консул Посольства України в Республіці Австрія Мирослава Зінкевич і Генеральний консул Посольства Польщі на території Австрії Бартоломей Росік.

У своїй промові Мирослава Зінкевич нагадала присутнім про страшні роки Другої світової війни та про те, що лихо тих часів торкнулася майже кожної родини. “Страшно подумати, скільки талановитих людей, невигідних тоталітарному режиму, які тоді ще були дітьми чи досить юними, які мали свої мрії, могли піти іншим життєвим шляхом. Їх таланти та долі поховані тут, під мурами цього концентраційного табору”, – із сумом констатувала пані Мирослава.

Додамо, що цьогорічна спільна молитва українців і поляків та вшанування загиблих у Маутхаузені відбувається не вперше. Отець Юрій Коласа наголошує на важливості цієї події: “Це особлива нагода, коли представники двох братніх народів вже шостий рік поспіль складають Богу спільну молитву і в знак примирення тиснуть одне одному руки”.

Ольга Ситник,
Прес-служба Ординаріату для вірних усіх Східних Католицьких Церков в Австрії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next