АКТУАЛЬНО

У Баварії розпочався освітній семінар для єпархіальних екореферентів УГКЦ

Вівторок, 18 листопада 2014, 11:31
У понеділок, 17 листопада, розпочався освітній семінар для єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології. Особливістю цього заходу є те, що він відбувається в Німеччині, де українські церковні екологи переймають довголітній досвід місцевої Церкви, яка вже близько півстоліття на інституційному рівні піклується про захист та збереження навколишнього середовища.

У перший день семінару його учасники ознайомились з основними принципами екологічного сертифікування ЕМАS, а також прикладами його застосування в будинку освітньої академії в Петерсбергу біля Дахау, де вони замешкали. Після обіду увазі учасників семінару була запропонована тема екологічного будівництва, унаочнена оглядом парафіяльного центру церкви св. Петра в Дахау, особливість якого полягає в нульовому рівні викидів вуглекислого газу (пасивний будинок).

Архітектор Роберто Гонцало розповів про переваги енергоефективного будівництва на прикладі свого дітища – парафіяльного центру, де відбувався захід. Зокрема увазі присутніх було представлено централізовану систему вентиляції з теплообміном, коефіцієнт корисної дії якої становить 93 відсотки і яка є настільки розумною, що включається лише тоді, коли рівень вуглекислого газу в приміщенні починає перевищувати допустимий рівень.

Особливе зацікавлення присутніх викликало констатування професіонала стосовно того, що за наявності відповідних знань і завдяки належному плануванню будівництво пасивного будинку стане дорожчим всього близько на п'ять відсотків порівняно зі звичайним, але насправді в довгостроковій перспективі – набагато дешевшим, адже такий будинок здатний цілком відмовитися від будь-якої системи опалення. Достатньо буде тепла, яке виділяють наявні тут побутові прилади та його мешканці.

Програма семінару, який буде тривати до кінця тижня, є дуже насиченою і передбачає різні освітні заходи та ознайомлення з важливими прикладами управління Божими дарами та бережливого ставлення церковних установ стосовно природного довкілля. Поряд із тематикою богословсько-етичних основ служіння Церкви для збереження створіння на порядку денному буде стояти детальніше знайомство із завданнями та ключовим сферами діяльності німецьких єпархіальних референтів з питань екології, а також питання енергоефективності та використання альтернативних джерел енергії. З-поміж іншого, в рамках програми відбудеться зустріч з провідним богословом – фахівцем у сфері сучасної екологічної етики професором Маркусом Фогтом, а також з керівництвом відділу енергоефективності Міністерства економіки Баварії.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next