АКТУАЛЬНО

У Бучацькій єпархії перепоховали загиблих від рук нацистів священика та шістдесяти його побратимів

Понеділок, 20 листопада 2017, 12:42
Останки жертв нацистського терору, які були віднайдені біля с. Ягільниця на Тернопільщині, 18 листопада 2017 року урочисто занесено до катедрального собору Верховних апостолів Петра і Павла в м. Чорткові для цілодобового моління та вшанування полеглих героїв.

Поминальну панахиду у співслужінні з духовенством єпархії відслужив протосинкел Бучацької єпархії УГКЦ о. Володимир Заболотний.

У суботу ввечері, 19 листопада, владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький, у співслужінні зі священиками єпархії в катедральному соборі Верховних апостолів Петра і Павла очолив похорон о. Павла Витвицького та всіх разом із ним невинно убієнних.

Отець Павло Витвицький загинув від рук нацистів 27 листопада 1942 року разом із шістдесятьма побратимами, які були ув’язненні в Чортківській тюрмі. Місце розстрілу виявили випадково. У розкопках брали участь науковці та також мешканці міста, зокрема студенти Чортківського педагогічного коледжу.

На похороні владика Дмитро наголосив: «Цей похорон - це благодать для них і для їхніх родин, хоч твориться з запізненням на 75 років. Боже провидіння так розпорядилося, що аж нині ми ховаємо їх з почестями. Ми не знаємо, чи тут присутня вся їхня родина, але знайте, що зараз родиною для них є вся наша Україна і всі ми. Вони теж сьогодні моляться за нас. Вони моляться за те, за що віддали життя, а ми щоб не змарнували, а продовжили їхню справу. Вони теж продовжували діло своїх батьків. Ми маємо пишатися, що в ті страшні часи знайшлися люди, які стали на захист свого народу. Піднялися і загинули в бою, а їхня смерть дала життя, духа мужності і відваги всім нам».

Свою проповідь єпископ закінчив словами вдячності загиблим: «Я дякую нашим героям і прошу в них тої відваги для всіх нас, щоб ми не посоромили їхньої честі. Їхнє майбутнє, то є наше сьогодення, щоб ми його шанували і продовжували, і навіть життя поклали, якщо буде потрібно».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.buchacheparchy.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next