АКТУАЛЬНО

У Будапешті відбулася зустріч Прем’єр-міністра України з українською діаспорою

П'ятниця, 25 листопада 2016, 16:50
24-25 листопада Прем’єр-міністр України перебував в Угорщині з офіційним державним візитом. У рамках своєї програми п. Володимир Гройсман мав зустріч із українською громадою в приміщенні Державного самоврядування українців в Угорщині.

На зустрічі були: п. Люба Непоп, Посол України в Угорщині, п. Ярослава Хортяні, речник українців в Угорському парламенті, п. Юрій Кравченко, президент Державного самоврядування українців в Угорщині, керівники регіональних самоврядувань  Угорщини, керівники українських громадських організацій і товариств в Угорщині, отець Дам‘ян Габорій, душпастир для українців в Угорщині, та українська інтелігенція Угорщини.

У ході зустрічі пан прем’єр представив актуальну політично-економічну ситуацію в Україні, розказав про важливість свого приїзду до Угорщини в рамках двосторонніх відносин між сусідніми державами, про конкретні домовленості з угорським урядом.

Кожний присутній у залі  мав можливість розповісти про проблеми та актуальні виклики українців в Угорщині та задати питання поважному гостю з України.

Отець Дам‘ян Габорій розповів про актуальний стан релігійного життя українців в Угорщині та про складний процес його становлення: «Українська громада багато років добивалася, щоб мати можливість молитися рідною мовою. Протягом останніх років священики приїжджали з України раз на місяць і відправляли Богослужіння для українців. Від вересня цього року з’явилася можливість  регулярних українських Богослужінь з приїздом священика до Будапешта. Але перед нашою громадою стоять інші виклики – мати свої храми для духовної опіки українців, бо зараз громади моляться в угорських храмах на основі оренди і години, які пропонуються, не є практичними для людей. Тому перед нами стоїть завдання побудувати свій український храм, який стане центром культурно-релігійного життя українців. Адже церква завжди об’єднувала  українців в Україні та в діаспорі. Українська церква – це українська ідентичність. В Україні є багато угорських храмів, на жаль, в Угорщині жодного українського. Звертаємося до Вас із проханням допомогти у вирішенні цього питання».

У відповідь пан Гройсман розповів, що недавно брав участь в засіданні Всеукраїнської ради Церков та був приємно здивований співпрацею між українськими конфесіями. Щодо угорського питання пообіцяв, що все зробить, що від нього залежить, у вирішенні цієї проблематики.

На завершення зустрічі  прем’єр України вручив кілька нагород за активну діяльність.

У кінці дня відбувся святковий концерт, організований Угорським урядом з нагоди приїзду голови Українського уряду, в якому також взяв участь Прем’єр-міністр Угорщини п. Орбан.

Прес-служба УГКЦ в Угорщині

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next