АКТУАЛЬНО

В Будапешті відбулося перше засідання Пасторальної ради

Вівторок, 26 лютого 2019, 11:45
У неділю (24 лютого), після Божественної Літургії, відбулося перше засідання пасторальної ради парафії Покрови Богородиці в Будапешті.

Цього дня було проаналізовано діяльність церковних заходів у 2018 році, які відбулися за підтримки Столичного самоврядування українців та українських самоврядувань IV, VII, IX, X, XI, районів Будапешта, Товариства української культури, Товариства угорсько-українського партнерства та жертводавців парафії.

Також учасники засідання затвердили пасторальний план на 2019 рік та обговорили питання розвитку парафіяльної скаутської організації, яка належить до Федерації скаутів Європи.

Значну частину часу зустрічі було присвячено темі «Рідної Школи», яка є структурним підрозділом Української церковної школи імені кардинала Гузара, котра розпочала свою діяльність із дозволу владики Йосифа Міляна та угорського митрополита Филипа Кочіша з вересня минулого року. Основне завдання школи - релігійне виховання дитини. Щоб здійснити цю місію, потрібна відповідна кількість годин та предметів визначеними церковною владою та найважливішим елементом є систематичність.

Як доповідалося під час зустрічі, заняття відбуваються по неділях. У програмі навчання: катехизація дітей, підготовка дітей до Першої сповіді та Причастя, церковний спів та українська мова. Вікова категорія від першого до четвертого класу. Після заняття діти беруть участь в Божественній літургії. У рамках школи проходить зустріч українських скаутів (12-17 років), репетиції дитячого та дорослого церковних хорів.

Як зазначили на засіданні батьки, діти яких ходять до церковної школи, що вони та їхні діти задоволені навчальною програмою школи, педагогами, умовами, в яких навчаються діти, і тим, що заняття відбуваються біля церкви, куди відразу переходять на богослужіння. Батьки повідомили, що для них важливо, що діти навчаються в дусі українських християнських традицій, під проводом української Церкви.

Отець Дам’ян розповім присутнім: "Ми тішимося тим, що отримали дозвіл від угорської та української греко-католицьких церков на те, щоб українські діточки в Угорщині отримали якісні знання та здобували моральні та християнські звички від церковної школи та скаутської організації. 

Зараз ми на завершальному етапі пошуку відповідного керівника для нашої школи та шукаємо спонсорів, які можуть нас підтримати. 

Також зверталися про підтримку до Державного самоврядування українців та українського посольства. З тими установами будемо ще продовжувати переговори і надіємося, що між нами складеться хороша співпраця в тому, щоб виховати наших дітей у християнському дусі та в любові до України".

Наступна зустріч пасторальної ради відбудеться в травні, а зустріч економічної ради - наступного тижня.

 За інформацією секретаріату парафіяльних рад

Довідка 
У грудні минулого року, після завершення трирічного терміну попередніх рад, відбулися вибори до пасторальної та економічної церковних рад. Після благословення та затвердженням списку нових членів владикою Йосифом Міляном, головою Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, у січні відбулося читання обіцянок новообраних членів у церкві перед громадою. 

До церковних рад увійшли: Турик Олег, Гарапко Віктор, Молнар Павло, Онищук Ігор, Стойко Сергій, Любомудров Анатолій, Хортяні Ярослава, Грекса Ліліана, Гембік Лілія, Габорій Оксана, Онищук Ольга, Княгинецька Уляна, Стельмах Маряна, Пазяк Оксана, Лойгут Світлана, Втерковська Марія.


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next