АКТУАЛЬНО

У день пам’яті Пратулинських мучеників у колишній катедрі давньої Холмської єпархії відслужили Літургію

Субота, 25 січня 2014, 10:02
23 січня 2014 року в місті Холмі (тепер Chełm, Польща), у колишній катедрі давньої Холмської єпархії Греко-Католицької Церкви була відслужена Божественна Літургія з нагоди літургійного спомину Пратулинських мучеників. У Богослужінні взяли участь духовенство і миряни Української Греко-Католицької та Латинської Церков. Урочистості розпочалися вже напередодні, увечері: у семінарії в Любліні була відслужена Велика вечірня, а відтак, ранком, Утреня за чином, укладеним спеціально для цього літургійного дня.

Урочисту Божественну Літургію очолив митрофорний протоєрей д-р Стефан Батрух, парох холмської парафії Святого Миколая, з яким співслужили прот. Богдан Панчак, настоятель греко-католицьких питомців у Митрополичій духовній семінарії в Любліні, о. Сергій Стесенко, докторант Люблінського католицького університету, що проживає в семінарії і надає літургійну та сакраментальну послугу, і о. Генрик Круковський, канонік катедральної капітули Замойсько-Любачівської єпархії РКЦ. Дияконував під час Літургії і виголосив проповідь д-р Петро Сивицький, науковий працівник ЛКУ. Літургійний спів виконував хор Семінарії св. Йосафата, з яким співзвучно заносили свої молитви багато аспірантів із різних університетів Любліна, котрі прибули до Холма. Серед мирян, які брали участь у Літургії, були миряни як із місцевої латинської парафії Різдва Пресвятої Богородиці, храм якої до 1875 року і був катедральним собором Холмської єпархії Греко-Католицької Церкви, так і з інших парафій, котрі вже не один рік з нагоди пам’яті Пратулинських мучеників приїжджають до Холма, оскільки в багатьох із них - українське коріння, а їхні предки були греко-католиками.

Цього року виповнюється 140 років із дня геройської смерті тринадцятьох українських греко-католиків, які загинули в Пратулині. У своїй проповіді диякон Петро, перелічивши кожного поіменно і назвавши його стан (майже всі вони були одружені і мали сім’ї), звернув увагу вірних на їхні геройські чесноти як мучеників, оскільки вони не завагалися віддати своє життя за приналежність до Греко-Католицької Церкви і збереження її властивої літургійної традиції, не бажаючи ані приймати синодального обряду, який почала запроваджувати російська адміністрація, ані тим більше переходити до Російської Православної Церкви. По-геройському пролита ними кров утвердила тисячі інших вірних Греко-Католицької Церкви на Холмщині і Підляшші у вірності справі єдності з наступником апостола Петра.

Пам’ять про Пратулинських мучеників літургійно відзначається також і в Латинській Церкві в Польщі, особливо в її Сідлецькій єпархії, єпископ-помічник котрої Петро Савчук (Piotr Sawczuk) цього дня виступав на Польському радіо і звернув увагу слухачів, що велика кількість латинських парафій на теренах їхньої єпархії справді раніше були унійними, тобто греко-католицькими, і вони щороку організовують прощі до Пратулина, щоб вшанувати їхній геройський подвиг.

По закінченні відправи в Холмі місцевий латинський парох – о. прелат Тадей Кондзьолка, подякував греко-католикам за те, що вони не забувають відзначати пам’ять Пратулинських мучеників, і щороку дедалі більше вірних приходить на Богослужіння. Крім того, о. Тадей поінформував духовенство УГКЦ про хід робіт у підземній частині храму, де, як відомо, у 1264 році був похований король Русі Данило, а відтак і владики Холмської єпархії, над якими незабаром має відбутися ідентифікаційний процес.

Наприкінці митрофорний протоєрей Стефан закликав присутніх вірних пам’ятати, що літургійна різноманітність в Католицькій Церкві ввиявляє красу у поєднанні її багатьох барв. Відтак усі присутні гості були запрошені до парафіяльного дому на святкову трапезу, після якої успішно повернулися до Любліна.

Інформацію подав о. Сергій Стесенко 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next