АКТУАЛЬНО

В Коломиї відбувся Єпархіяльний Собор на тему Євангелізації

Середа, 06 травня 2009, 10:48
Єпархіяльний Собор на тему Євангелізації «Паси Мої вівці» відбувся в м. Коломия у Катедральному Соборі Преображення Христового.
Єпархіяльний Собор на тему Євангелізації «Паси Мої вівці» відбувся в м. Коломия у Катедральному Соборі Преображення Христового. Собор відбувся 1 травня – в 35-ту річницю Архієрейської хіротонії першого єпископа Коломийсько-Чернівецької єпархії Ісповідника віри Павла Василика. Ця важлива подія в житті підпільної Греко-Католицької Церкви відбулася у с. Вільхівці, що на Львівщині. Загалом в роботі Собору взяли участь 87 делегатів, з них – 36 мирян. Праця Собору розпочалася Архієрейською Літургією, яку служили Єпархи Коломийсько-Чернівецький Микола (Сімкайло) та Івано-Франківський Володимир (Війтишин), у співслужінні духовенства єпархії. Владика Володимир виголосив проповідь-привітання учасникам Собору, наголосивши, що соборове гасло: «Паси Мої вівці» якраз і означає тривання духовного навчання християн з апостольських часів, через переслідування Церкви в новітніх часах і до наших днів. Після завершення Літургії канцлер єпархії о.мітрат Василь Мельничук зачитав Декрет про скликання Собору, а Владика Миколай поблагословив всіх учасників на добру і плідну працю. В ході робочого засідання учасники мали змогу послухати доповіді, які вияснювали широту проблематики євангелізаційної праці. Зокрема, отець Ігор Андрусяк виголосив доповідь: «Примат Петра і проповідь Євангелія у ранньому християнстві, як приклад для наслідування». Отець мітрат Василь Мельничук, пов’язав історичні обставини трьох епох з духовністю визначної постаті УГКЦ Єпископа Павла Василика, представив доповідь: «Ісповідник Віри Єпископ Павло Василик – приклад вірності Христовій Євангелії в трьох історично-еклезіологічних епохах». Отець Іван Качанюк представив особливості «Душпастирської діяльності мучеників за волю Церкви ХХ-го століття - жива проповідь Євангелія в катакомбній Церкві». Отець Захар Михасюта розкрив питання: «Особа служителя Слова Божого в сучасному світі». Отець мітрат Валерій Сиротюк у своїй доповіді показав «Нові форми душпастирського служіння». Після обіду відбулася праця в групах, в ході якої були обговорені питання поглиблення євангелізаційної праці, вияснено спільні позиції духовенства та вірних, розглянуто, як нові підходи до цієї важливої ділянки духовного розвитку людини, так і ті традиційні форми, які Церква Христова, особливо Східна Церква, випрацьовувала на протязі століть. На завершення праці було прийнято спільну резолюцію, яку представлено на затвердження Правлячому Єпископові.

Інформацію надав о. Олександр Селезінка

Пропозиції Єпархіяльного Собору

  1. Використовувати власну ідентичність для євангелізації.
  2. Рекомендувати душпастирям та катехитам використовувати сучасну українську мову для євангелізації.
  3. Для проведення євангелізації рекомендувати користати з наук, які вивчають людину, як особу (психологія, соціальна педагогіка, ін.).
  4. Пошук нових форм євангелізації через культурно-просвітницьке життя.
  5. Широке використання ЗМІ, Інтернет-ресурсів.
  6. Використовувати євангелізацію милосердя (благодійні акції, спрямовані до конкретних осіб).
  7. Рекомендувати поширення біблійних гуртків, євангелізаційно-катехитичних шкіл, рухів та спільнот на парафіях. Відроджувати та оновлювати духовні бібліотеки на парафіях.
  8. Організація паломництв до відпустових місць.
  9. Проводити місії, реколекції для різних вікових груп на парафіях, особливо із залученням монашества.
  10. Постійна особиста формація духовенства та проведення курсів підвищення духовної формації священиків, обмін досвідом для особистого свідчення Євангелії.
  11. Проведення тижнів духовності по школах, дитячих садках, навчальних закладах через різні форми: шкільні лінійки, позаурочні заходи, виховні години, недільні школи, літні шкільні табори, ін.).
  12. Поширювати набожність до українських святих, особливо новомучеників. Залучити УБНТ для розробки Богослужінь до українських новомучеників.
  13. Рекомендувати видати книжку про Владику Павла Василика.
  14. Проводити на парафіях та рекомендувати вірним особисті біблійні читання та розважання про життя святих.
  15. Провести семінар по організації та проведенні біблійних шкіл на парафіях.
  16. Провести День душпастиря.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next