АКТУАЛЬНО

В Міністерстві юстиції розпочато працю зі створення Положення про в'язничне капеланство

П'ятниця, 27 грудня 2019, 12:13
Нещодавно, 24 грудня 2019 року, в Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України відбулася зустріч представників Душпастирської ради з питань релігійної опіки з радниками Міністра юстиції.

У зустрічі брали участь голова Душпастирської ради пастор Віктор Дудка, координатор тюремного служіння Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів, а також його заступники: протоієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України, і протоієрей Віктор Яценко, голова Синодального відділу Української Православної Церкви у справах пастирської опіки пенітенціарної системи.

Під час зустрічі її учасники обговорили питання подальшої взаємодії з Міністерством юстиції щодо вдосконалення душпастирства у в'язницях, а саме:

1) утворення робочої групи з метою опрацювання "Положення про капеланство і заходи душпастирської опіки у пенітенціарних установах України";

2) уніфікація порядку відвідування капеланами і волонтерами установ попереднього ув'язнення й установ, де особи утримуються у приміщеннях камерного типу.

3) організація і розвиток взаємодії і координації заходів душпастирського супроводу персоналу.

4) питання підготовки для капеланів після ліквідації ІКВС.

Під час діалогу пастор Віктор Дудка висловив спільне прагнення усіх членів Душпастирської ради вдосконалити капеланське служіння як для в'язнів, так і для персоналу. Ці два різних роди душпастирства мають свою власну специфіку. Допомога позбавленим волі, їх супровід в реінтеграції із суспільством, розкаяння і примирення, отримання навичок до відповідального життя є притаманне душпастирству в'язнів. А персонал ДКВС зіштовхується з численними ситуаціями, що ведуть до професійної деформації та вигорання. Тому місце й умови релігійної опіки потребують належної організації та забезпечуватися відповідними підзаконними актами. 

Священник Костянтин Пантелей представив колізію між чинним Законом України 419-VIII, яким вперше введено термін "капелан" в законодавче поле нашої країни, та сучасною практикою в'язничного капеланського служіння. Він передав два підручники, видані протягом останнього року у серії "Покликані послужити гідності і свободі" за сприяння фонду "Реновабіс". Книжки розкривають проблематику служіння Церков і релігійних організацій у здійсненні пастирської опіки в органах і установах виконання кримінальних покарань і участі волонтерів у заходах пробації. В результаті обговорення питань порядку денного було визначено подальші кроки з опрацювання Положення про капеланство й розвитку взаємодії.

Пенітенціарне душпастирство  УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next