АКТУАЛЬНО

В обласному центрі Прикарпаття презентували унікальне видання «УГКЦ. Історія. Відродження. Ісповідники віри»

Середа, 25 грудня 2019, 15:49
В Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. Франка відбулася презентація особливого бібліографічного покажчика «УГКЦ. Історія. Відродження. Ісповідники віри».

Видання підготували працівники відділу краєзнавчої літератури бібліотеки до 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля.

На цій небуденній події були присутні архиєпископ та митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин, протопресвітер івано-франківського Східного протопресвітеріату, душпастир парафії Святої великомучениці Параскевії в Опришівцях, отець-митрат Іван Репела, священники, науковці, краєзнавці, представники громадськості, студенти Івано-Франківської академії Івана Золотоустого – для кого питання віри і вірності Божому Слову є не тільки одним з фундаментальних питань людського життя, а й об’єктом уважного та системного вивчення, сенсом наукових досліджень та розвідок.

Модерували презентацію шеф-редактор християнського часопису «Слово» о. Роман Терлецький та одна з укладачів покажчика, завідувачка відділу краєзнавчої літератури Оксана Шаран. Відкриваючи презентацію, о. Роман Терлецький зазначив, що написав передмову до видання, важливість якого важко переоцінити, бо в ньому йдеться про людей, які служили Богу у надзвичайно складних та важких умовах, жертвуючи своїм життям, але ніколи переконаннями та вірою.

Пані Шаран розповіла про роботу над бібліографічним покажчиком, наголосивши, що в ньому використані матеріали з фондів обласної наукової бібліотеки, про його зміст та структуру. Особлива увага була приділена розділу, в якому йдеться про біографії священників катакомбної церкви періоду репресій та підпілля, священників, які зазнали утисків та переслідувань, а то й стали жертвами репресивного режиму.

Із двадцяти чотирьох ісповідників віри, про який йдеться у виданні, сьогодні живі тільки четверо і двоє з них – архиєпископ та митрополит Володимир Війтишин та отець-митрат Іван Репела – поділилися спогадами з присутніми про ті важкі часи – з 1946 по 1989 роки – про щоденне служіння Господу в помешканнях вірних Церкви – монахинь та сестер, про підпільні семінарії і монастирі, і тепер дуже важливо, щоб пам’ять про підпільну Церкву не втратилася, а була зафіксована щонайретельніше. Долі єпископа Григорія Хомишина та Верховного Архиєпископа Йосипа Сліпого – красномовні свідчення трагізму УГКЦ у радянський період та жертовності його ієрархів, які своєю відданістю та незламністю заклали духовний фундамент свободи УГКЦ.

Своїми дослідженнями у цій сфері, спогадами та враженнями поділилися священники, історики, краєзнавці, музейні та бібліотечні працівники. У своїх виступах вони наголошували, що ще не всі архіви відкрито, багато що залишається невивченим і недослідженим. Проблемою є те, що вже немає ні будівель, ні свідків тих непростих часів і доводиться буквально по крихтах відновлювати події.

Особливу атмосферу свята створили мистецькі виступи місцевих аматорів та організована бібліотекарями виставка-спогад «Церква, духовність, нація».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://ugcc.if.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next