АКТУАЛЬНО

В Одесі розпочалося навчання катехитів за програмою Катехитично-педагогічного інституту УКУ

Понеділок, 28 вересня 2020, 13:43
26-27 вересня 2020 року, в Одесі розпочато курс навчання для катехитів Одеського екзархату УГКЦ за програмою Катехитично-педагогічного інституту Українського католицького університету.

В перший день зустрічі 40 осіб з п’яти деканатів Одеського екзархату, які виявили бажання навчатися, пройшли співбесіду, і були зараховані на аудиторно-дистанційно-заочну форму навчання. Таке навчання започатковується з благословення владики Михаїла Бубнія та з ініціативи Катехитичної комісії Одеського екзархату.

Кожного місяця студенти проходитимуть аудиторні заняття в Одесі, а в період між цими зустрічами відбуватиметься онлайн-навчання. Влітку кожного року катехити на 10 днів завітають до Українського католицького університету, щоб відчути атмосферу цього навчального закладу, з ним поближче ознайомитися, як рівно ж поглибити свої знання в студентських аудиторіях, слухаючи достойних спікерів та ознайомлюючись із практичними навиками.

Перший день навчальної зустрічі розпочався з молитви та архиєрейського благословення Одеського екзарха Михаїла Бубнія. Владика подякував катехитам та кандидатам на навчання катехита екзархату за те, що вони відважилися на цей крок і виявили бажання взяти участь у цьому курсі, який є новим етапом у їхньому християнському житті. Опісля розпочалася співбесіда з кандидатами на навчання.

Приймальну комісію очолив Назар Дуда, заступник голови Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ, директор Катехитично-педагогічного інституту УКУ. Членами комісії були також: екзарх Одеський Михаїл Бубній; заступник голови катехитичної комісії Одеського екзархату Олена Пенязєва; сестра Наталя Мельник, генеральна настоятелька згромадження сестер Пресвятої Родини.

Під час того як проходила співбесіда з абітурієнтами, паралельно в аудиторії монастиря отців палотинів о. Олег Кіндій, професор кафедри богослов'я УКУ, доктор патристичного богослов'я та с. Климентія Луків зі згромадження сестер св. Йосафата презентували присутнім книгу «Католицизм: мандрівка до серця віри» та документальний фільм американського проповідника, письменника і богослова єпископа Роберта Баррона.

У другій половині дня відбулася Архиєрейська Божественна Літургія. У своєму повчальному слові, розмірковуючи над уривком з Євангелія від Матея, в якому Христос говорить, що «Хто любить батька, матір, брата чи сестру більше, ніж мене, той мене недостойний», владика звернув увагу на те, що приїхавши на навчання і зробивши цей відважний крок стати студентами Катехитично-педагогічного інституту, ви засвідчуєте тим самим, що бажаєте більше пізнати Бога, полюбити Його всім серцем та передавати це свідчення віри і любові іншим. Ви залишили на деякий час сімейні справи і щоденні турботи задля чогось більшого, задля Господа Ісуса, щоб любити Його більше від будь-когось з рідних чи друзів або будь-чогось земного. Тому, як ваш владика, кажу вам спасибі, але ще даю дуже важливу настанову - хто витриває в цьому навчанні до кінця, той буде спасенний (сміється). Любі! Що б там не сталося на дорозі вашого навчання, які б обставини не зайшли, пам'ятайте, що може прийти думка і спокуса залишити це навчання. Не бійтеся, продовжуйте, тримаючись міцно за руку Ісуса і будьте впевнені, що Він вас запровадить до успішного завершення» - заохотив присутніх єпископ.

На завершення Божественної Літургії, владика Михаїл урочисто вручив студентські квитки всім 40 абітурієнтам, що пройшли співбесіду. Архиєрей благословив також грамотами-місією на катехитичне служіння парафіяльних катехитів екзархату і побажав їм бути свідками віри і Христового передання для діток, молоді і дорослих. В кінці, Назар Дуда, директор Катехитично-педагогічного інституту УКУ вручив диплом про Вищу релігійну освіту Єсиповичу Івану Станіславовичу, одеситові, який успішно завершив цей катехитичний курс в даному інституті.

Також, в часі Літургії владика помолився з усіма присутніми за душі загиблих військовослужбовців, що загинули в результаті авіаційної катастрофи літака АН-26Ш, 25 вересня поблизу Чугуєва на Харківщині.

Наступного дня, у неділю, зустріч зі студентами провела с. Наталя (Мельник) та Назар Дуда. Під час лекцій, викладачі говорили про покликання і місію мирян та обговорювали формаційні заходи. Наступна навчальна зустріч для катехитів Одеського екзархату відбудеться у місяці листопаді в Одесі.

Пресслужба Одеського екзархату


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next