АКТУАЛЬНО

В Одесі освятили перший греко-католицький храм

Понеділок, 23 листопада 2020, 20:35
У неділю, 22 листопада, владика Михайло Бубній, екзарх Одеський, здійснив Чин освячення престолу з покладанням антимінса та офіційно заснував ще одну парафію, відкриваючи для богослужіння новозбудований дерев’яний греко-католицький храм на честь Святого архистратига Михаїла в місті Одесі.

Новий храм, що розташований на прилеглій території Південного територіального управління Військової служби правопорядку Збройних сил України, призначений для духовних потреб військовослужбовців та їхній сімей, як рівно ж для всіх вірних, які проживають у цьому мікрорайоні м. Одеси.

Відповідального за будівництво цього храму єпископ Михаїл призначив отця доктора Миколу Слободяна, судового вікарія Одеського екзархату, який понад два роки трудився над його спорудженням. До будівництва приклалося багато добродіїв і жертводавців з м. Одеси, парафіяни катедрального храму Святого апостола Андрія Первозваного та Вознесіння Господнього, добрі люди з різних куточків України та меценати із-за кордону.

Урочистості розпочалися розрізанням стрічки, яку звершили правлячий екзарх Одеський, владика Михаїл Бубній, начальник Південного територіального управління ВСП ЗСУ полковник Сергій Петрович Трачук, а також представники місцевої влади, депутати Ірина Ігорівна Куценко та Світлана Вікторівна Осауленко.

Після цього на подвір’ї храму за гарним українським звичаєм у вишиванках з хлібом та сіллю зустрічали й вітали владику та гостей наймолодші діти, а о. Микола Слободян привітав архиєрея, вручивши хрест, і запросив усіх до спільної молитви.

Перед Божественною Літургією владика Михайло здійснив чин освячення престолу з покладанням антимінсу, після чого розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку своїм співом супроводжував хор катедрального храму Святого апостола Андрія Первозваного.

На свято прибули також священники з інших парафій Одеси, Южного та Іванівки, сестри монахині та чисельні вірні і гості.

У своїй проповіді владика Михаїл, зіставляючи події недільного Євангелія, цих два унікальних уздоровлення, про які розповідає нам євангелист Лука - кровоточивої жінки, що з трепетом підходить до Ісуса, але з вірою Його торкається, та уздоровлення 12-літньої дочки схвильованого батька Яіра, до якої тепер торкається сам Ісус, зауважив: «Сьогодні місто Одеса не тільки прикрашається ще одним золотобанним храмом, а й отримує цю духовну будівлю, наріжним каменем якої є сам Христос, - джерело життя і воскресіння, джерело надії і всякого уздоровлення. Відтепер до цієї духовної будівлі може увійти кожен, хто забажає торкнутися своєю вірою Ісуса Христа, подібно як ця кровоточива жінка, або захоче, щоб сам Христос узяв його за руку, як цю дочку Яіра, і дарував йому надію на життя і краще майбуття. Незабаром ось тут, на новоосвяченому престолі, з`явиться сам Ісус Христос у вигляді хліба і вина. Як ти хочеш Його діткнутися, дорогий сину і донько? - поставив риторичне запитання архиєрей, і продовжив: - Ця духовна криниця, тут, при військовій частині Південного територіального управління Військової служби правопорядку, ідею якої довго плекав у своєму серці полковник Сергій Петрович, викопана, і сьогодні з неї потекла життєдайна вода, яку роздає сам Христос. Наші військовослужбовці тут найближче, тому вони матимуть можливість будь-коли торкатися Божественного Спасителя і приймати від Нього ту живу воду і життєдайну силу Божої благодаті, яка проганятиме всякий страх і зневіру в боротьбі з різними ворогами в сьогоднішні непрості часи для України», - сказав владика, звертаючись до присутніх у храмі.

На завершення Божественної Літургії було зачитано декрет про заснування парафії Святого архистратига Михаїла й декрет призначення парохом о. д-ра Миколи Слободяна. Рівно ж за значний внесок у розбудову Одеського екзархату владика нагородив священника набедренником.

Також було вручено подячні грамоти жертводавцям, зокрема полковнику Сергію Петровичу Трачуку за сприяння та особливу підтримку у зведенні цього храму. Опісля парох парафії о. Микола подякував усім, хто долучився до побудови храму фінансово, своїми молитвами, порадами чи працею, зокрема парафіянам катедрального храму святого апостола Андрія Первозванного, та від імені всіх присутніх у знак вдячності і з нагоди іменин, подарував правлячому архієрею мітру.

До слова, посвячення місця під будівництво цього храму і закладення капсули відбулося 12 червня 2017 року. Це здійснив правлячий екзарх Одеський владика Михайло Бубній.

Його спорудженням займалася бригада майстрів з 5 чоловік із міста Верховини (Івано-Франківська область) під керівництвом пана Миколи Іллюка. Як зазначає майстер, роботи над зведенням церкви тривали періодично протягом двох років. Спочатку залили фундамент, потім через деякий час почали зводити стіни з каліброваного бруса, а відтак вже накриття.

Сакральна споруда побудована в гуцульському стилі зі смереки. Довжина храму 21 метр, ширина 8 метрів, а висота 14 метрів до хреста. Провадив будівництво о. д-р Микола Слободян, судовий вікарій та економ Одеського екзархату.

Це перший греко-католицький храм збудований у місті Одесі, як сакральна споруда з трьома куполами. В інших парафіях вірні греко-католики Одеси моляться поки що у пристосованих під богослужбові каплиці приміщеннях, зокрема на парафії Вознесіння ГНІХ, яка розташована по вул. Проспект Добровольського, 37, яку освятили 21 травня 2017 року, та катедральний храм святого апостола Андрія Первозванного, що розташовується по вул. Гімназична, 22, який цього року в місяці грудні святкуватиме свою 15-ту річницю від дня освячення.

Також періодично з 2002 року відбуваються богослужіння в каплиці Святого архистратига Михаїла при «Морському Апостоляті» по вул. Ланжеронівська, 2.

www.facebook.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next