АКТУАЛЬНО

В Одеському екзархаті освятили нову каплицю

Четвер, 15 жовтня 2015, 17:32
На свято Покрови Пресвятої Богородиці преосвященний владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеського та Адміністратор Кримського екзархату УГКЦ, на запрошення настоятеля храму о. Андрія Сирка та вірних відвідав м. Балту, що на Одещині, з нагоди їхнього храмового празника. Слід зазначити, що ця громада разом зі своїм священнослужителем кілька тижнів тому офіційно були прийняті в лоно УГКЦ.

За добрим українським звичаєм архиєрея зустріли із пишним короваєм і теплими привітальними словами наймолодші парафіяни. Розпочалося святкування із освячення нової каплиці в самому центрі міста завдяки щедрості генерального директора ТОВ "Агрофірма Хлібна Нива" п. Герасименка Юрія Федоровича, який виділив громаді УГКЦ одне із приміщень агрофірми. Опісля розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Михайло у співслужінні з духовенством Одеського та Миколаївського деканатів.

Владика у своєму вітальному слові наголосив, що для нього надзвичайно приємно святкувати це величне Маріїнське і козацьке свято разом із балтською громадою.

Під час Божественної Літургії у проповіді владика звернув увагу на історичні факти становлення цього празника та про надзвичайну опіку і заступництво Пресвятої Богородиці над нашим народом у всі часи становлення його державності, а особливо у сьогоднішні неспокійні воєнні часи.

На завершення владика подякував отцям, владі та усім гостям, що прибули на храмове свято, як рівно ж семінарійній братії із Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, які своїм «співом возвеличили сьогоднішнє торжество», і побажав, щоби Богородиця завжди оберігала всіх своїм покровом, захищала від негараздів та була заступницею для всіх християн.

У день, коли вся країна святкує День захисника України, владика звернутися також і до всіх захисників із щирими словами привітань. Це свято уособлює мужність і героїзм захисників рідної землі впродовж всієї багатовікової української історії. Пресвята Богородиця вважається покровителькою і заступницею славного війська козацького та всього українського люду. Сердечно бажаємо вам, дорогі наші захисники, мужності, відваги, радості, добра та наснаги. Нехай єднає нас незгасне світло віри і допомагає високе покровительство Пресвятої Богородиці.

Після Божественної Літургії єпископ з усіма священнослужителями здійснили чин освячення води та спільно з вірянами помолилися «Боже великий, єдиний» в наміренні Божого благословення для України та всіх її захисників.

Опісля урочистою процесійною ходою усі віряни, жителі міста Балта та Балтського району попрямували до меморіального комплексу, де відбулися урочистості з нагоди відкриття пам’ятного Меморіалу загиблим воїнам в ході проведення антитерористичної операції. У заході взяли участь представники районних та місцевих рад, військовослужбовці, які повернулися із зони АТО, ветерани війни та численні жителі міста і області. Преосвященний владика Михайло, здійснивши чин освячення меморіального комплексу, звернувся до всіх присутніх словами: «Немає більшої любові від тієї, коли хто душу свою покладе за друзів своїх, каже Христос. Сьогодні, стоячи тут на цій святій горі любові, ми дякуємо Богові за наших полеглих братів, за їхню любов до свого народу, своєї сім’ї і Батьківщини. Дякуємо їм за їхню любов і жертву. Ісус Христос, будучи розп’ятим на Хресті, першим показав свою велику любов до всіх нас і до всього людства. Він сьогодні надихає і нас на подібний приклад любові, як надихав тих, хто не пожалів свого життя заради збереження цілісності нашої держави і миру в інших регіонах країни, в одному з яких ми є зібрані. Ми спорудили цей пам’ятник як вияв нашої скромної любові до всіх загиблих, оскільки вони проявили свою найбільшу любов до нас, своїх ближніх, віддавши своє життя за незалежність та територіальну цілісність України. Нехай цей меморіал буде свідченням для нас і для наступних наших поколінь, як свідчення найбільшої любові до ближнього і до своєї Батьківщини».

На завершення всі присутні спільно занесли молитви «Отче наш» і «Богородице Діво» за матерів та родичів загиблих воїнів, а тим, що відійшли у вічність, заспівали «Вічная память».

Насамкінець рідні та близькі загиблих поклали квіти до меморіалу, а владика особисто кожному висловив свої щирі співчуття і запевнив їх у своїй молитві даючи їм пам'ятні образочки.

Прес-служба Одеського екзархату

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next