АКТУАЛЬНО

В Одеському екзархаті висвятили нового диякона

Понеділок, 13 липня 2020, 14:06
12 липня 2020 року Божого, у день храмового свята в парафії Петра і Павла в місті Южне, владика Михайло Бубній, екзарх Одеський, під час Божественної Літургії рукопоклав у дияконський сан брата Олександра Француза, семінариста Київської Трьохсвятительської духовної семінарії для служіння в Одеському екзархаті.

Урочистості храмового свята розпочалися процесією та привітанням екзарха Одеського. На Божественній Літургії з архиєреєм співслужили парох о. Василь Колодчин і сотрудник о. Петро Маковецький. Під час проповіді владика роздумував про життя двох великих благовісників та верховних апостолів Петра і Павла, які є покровителями парафіяльної спільноти української греко-католицької церкви в місті Южне.

За словами владики Михайла, зустріч з Ісусом Христом цілком змінює наше життя, вона змінює наші стосунки з Богом, з людьми, природою, подібно, як це відбулося з апостолами Петром і Павлом. Сьогодні, святкуючи це велике свято, ми дякуємо Богу за те, що Він віднайшов нас і покликав до великої сім’ї Католицької Церкви.

Владика також зазначив, що в «такому різноманітті різних церковних спільнот та конфесій, коли можна легко розгубитися і втратити орієнтир, ці два верховні апостоли є для нас прямим доказом правдивого апостольського передання і спадкоємства та приналежності до правдивої Вселенської Христової Церкви, оскільки вони закінчили «біг свого життя» у Римі. Там вони загинули мученицькою смертю і там знаходяться їхні гроби» – підкреслив проповідник.

«Що більше, саме над гробом святого апостола Петра, якому Христос доручив «ключі Царства Небесного і владу в’язати і розв’язувати» на землі всі богословські та церковні питання, побудований основний християнський храм - базиліка Святого апостола Петра, а біля неї розташоване місто-держава Ватикан, звідки наступник святого апостола Петра, Папа Римський, виконує своє служіння як Глави Вселенської Церкви. Ось чому ми на Божественній Літургії згадуємо «Святішого Вселенського Архиєрея Папу Римського». Якби святий апостол Петро постраждав і був похований у Константинополі або в Києві, Москві чи в якомусь іншому місті або країні, відповідно осідок Глави Вселенської Церкви як Папи знаходився б саме там. А оскільки життя цього апостола обірвалося в Римі, тому його наступники вважали доречним, щоб гріб святого апостола Петра був видимим знаком сопричастя всіх християнських церков. Тому дякуймо Богові, що ми є дітьми і спадкоємцями правдивого апостольського передання і належимо до правдивої Христової Церкви», - підсумував владика Михайло.

Після Євхаристійного канону розпочався чин дияконських свячень. Парох о. Василь Колодчин увів до святилища кандидата, після чого, поклавши на нього руки, владика Михайло за волею Божою та діянням Святого Духа поставив кандидата в дияконський чин. В кінці єпископ вручив новопоставленому диякону орар, служебник і кадильницю, кожного разу виголошуючи «аксіос», що означає «гідний».

На завершення Літургії екзарх Одеський привітав новопоставленого диякона з важливою подією в його житті, побажавши вірного і плідного служіння у Христовому винограднику. У свою чергу нововисвячений диякон Олександр Француз, який навчається вже на шостому курсі Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, висловив слова подяки владиці Михаїлу за великий кредит довіри. Також архиєрей привітав з храмовим святом парафіян та духовенство храму, пароха о. Василя Колодчина із його 22-ю річницею священства, а сотрудника о. Петра Маковецького з іменинами.

Пресслужба Одеського екзархату


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next