АКТУАЛЬНО

В Одеському екзархаті відбувся Екзархальний Собор на тему: «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ»

Понеділок, 18 січня 2021, 21:52
16 січня 2020 року в Одеському екзархаті у форматі zoom-конференції відбувся Екзархальний Собор на тему: «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ». Собор розпочався Архиєрейською Божественною Літургією в катедральному храмі святого апостола Андрея Первозванного, яку очолив владика Михаїл Бубній, екзарх Одеський УГКЦ.

В телесесії взяли участь делегати собору з представників духовенства, монашества та мирян. На початку засідання, по zoom-конференції до учасників собору звернувся правлячий екзарх. У своєму слові владика Михаїл найперше привітав всіх присутніх делегатів і зауважив, що дане наше соборове зібрання є дуже важливим в житті нашої Церкви, оскільки є дорадчим локальним голосом не тільки для майбутнього Патріаршого Собору, але перш за все для Синоду Єпископів та Отця і Глави УГКЦ. За словами єпископа, сьогодні ми можемо і повинні обговорити актуальні питання пов`язані з еміграцією, поселенням та глобальною єдністю нашої УГКЦ, щоб могти запропонувати наші спостереження і пропозиції, бо ми як частинка вселенської церкви також повинні бути активними і чутливими на виклики часу.

Як зазначив єпископ, головним гаслом цьогорічного Патріаршого собору є заклик: «Церква завжди і всюди з Тобою». «Тому Блаженніший Святослав закликає активно попрацювати на своїх помісних соборах і проаналізувати проблематику сучасної міграції та еміграції, щоб знайти способи і механізми будування нашої єдності на всіх рівнях церковного життя - парафіяльному, екзархальному, митрополичому та глобальному. Я також заохочую вас бути активними учасниками нашого Екзархального Собору», - закликав на початку собору архиєрей.

Владика привітав також доповідачів о. Петра Локотя, синкела у справах духовенства Київської архиєпархії УГКЦ та о. Романа Ільницького, референта Пасторально-міграційного відділу УГКЦ і передав слово о. Івану Третяку, голові секретаріату Екзархального Собору.

о. Іван Третяк від свого імені також привітав усіх присутніх делегатів та доповідачів, зачитав декрет про скликання Собору, відтак протопресвітери представили своїх делегатів з кожного деканату.

Після слів привітання, делегати мали можливість послухати доповідачів. Референт Пасторально-міграційного відділу УГКЦ о. Роман Ільницький виголосив доповідь на тему: «Українська Греко-Католицька Церква на просторах міграції. Місця без ієрархічної структури, виклики і перспективи», де представив актуальний стан міграції та душпастирства на поселеннях, зокрема розповів, як УГКЦ відповідає на сучасні виклики і духовні потреби мігрантів.

Відтак, слово до делегатів Собору мав о. Петро Локоть, який представив доповідь на тему: «Глобальний вимір нашої Церкви, виклики сьогодення в Україні та світі».

Згодом відбулася праця в групах, де делегати мали можливість дискутувати над головною темою Собору. У ході обговорення, після дискусій, представники від кожного деканату висловили свої думки і відтак, була представлена резолюція - пропозиції на VIІ сесію Патріаршого Собору, який повинен відбутися в Україні після припинення карантину.

На завершення зустрічі, делегати Екзархального Собору обрали делегатів на Патріарший Собор, які представлятимуть на ньому Одеський екзархат УГКЦ.

У завершальному слові до учасників собору преосвященний владика Михаїл щиро подякував оргкомітетові, який гарно організував цей Екзархальний Собор, в особі о. Івана Третяка, протопресвітера Кіровоградського, о. д-ра. Миколи Слободяна, економа та о. Петра Маковецького, канцлера Одеського екзархату.

Зокрема владика висловив слова подяки доповідачам за змістовні і цікаві доповіді та протопресвітерам Одеського екзрахату, які активно з мирянами долучилися до цієї сесії Собору. Особлива подяка була висловлена мирянам. «Собор - це загальноцерковний захід усіх представників - духовенства, монашества і вірних, однак на ньому звертається особливу увагу на мирян, їхні духовні потреби, щоб почути саме від них самих, як ми як духовенство і монашество можемо послужити їм якнайкраще. Тому велике спасибі дорогим нашим мирянам, які сьогодні активно були поєднані з нами завдяки цій zoom-конференції», - завершив екзарх Одеський.

Пресслужба Одеського екзархату

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next