АКТУАЛЬНО

В Одеському екзархаті відбулися реколекції для катехитів та вручення місій на катехетичне служіння

Понеділок, 27 вересня 2021, 19:24
25–26 вересня 2020 року в Одесі відбулися реколекції для катехитів Одеського екзархату УГКЦ, які проводив о. Віталій Храбатин.

У перший день відбулася також співбесіда з абітурієнтами, які виявили бажання навчатися у Катехитично-педагогічному інституті Українського католицького університету.

Розпочався захід із молитви та архиєрейського благословення Одеського екзарха Михайла Бубнія. Владика сердечно привітав усіх присутніх, і на початку нового навчального року закликав катехитів не знеохочуватися на шляху навчання чи служіння, а бути стійкими і наполегливими, долаючи усі перешкоди на цьому шляху, бо кожне добре діло зазвичай попереджають різні перешкоди. Відтак було зачитано декрет про відкликання з уряду голови Катехитичної комісії Одеського екзархату сестру Марію від Дитятка Ісуса Коцан, ВС, та іменовано головою цієї комісії пані Олену Пенязєву, випускницю Катехитично-педагогічного інституту УКУ.

Опісля розпочалася співбесіда з новими кандидатами на навчання. Приймальну комісію очолив владика Михайло Бубній, членом комісії була пані Олена Пенязєва. Дев'ять осіб, які виявили бажання навчатися, пройшли співбесіду і були зараховані на перший курс аудиторно-дистанційно-заочної форми навчання. Таке навчання триває вже другий рік в Одеському екзархаті на базі Катехитично-педагогічного інституту УКУ.

Під час того як проходила співбесіда з абітурієнтами, паралельно в аудиторії монастиря отців палотинів о. Віталій Храбатин проводив духовні науки для катехитів, які провадять катехитичне служіння в Одеському екзархаті. Тема цьогорічних реколекцій: «Зроби моє серце здатним любити».

У другій половині дня відбулася Архиєрейська Божественна Літургія. У своєму повчальному слові, розмірковуючи над уривком з Євангелія від Матея, у якому Христос говорить, що хто любить батька, матір, брата чи сестру більше, ніж Його, той Його недостойний, владика звернув увагу на те, що ці слова надзвичайно важливі в розмові Ісуса зі своїми учнями. Доручаючи апостолам продовжувати Його місію, Христос повчає своїх учнів про основний принцип постави апостола. За словами владики, велич людини полягає в тому, кого і що вона слухає, яке слово вона плекає у своєму серці.

«Сьогоднішні слова Ісуса особливо стосуються нас з вами, тих, які покликані продовжувати Його місію навчання і проповідування Божого слова. І наше завдання - насамперед полюбити Ісуса більше за батька, матір, брата, сестру чи подругу, щоб навчити інших так само чинити, - закликав екзарх і продовжив: - Бо хто прийме вас як катехитів, той прийме самого Ісуса Христа, а відтак і Отця Небесного».

«Я дуже радий за вас, дорогі мої катехити, що ви виявили бажання до такого достойного служіння. Я також щасливий, що ми й цього року набрали групу, які навчатимуться в катехитично-педагогічному інституті для подальшого служіння в нашому екзархаті як катехити. Нехай Господь вас щедро благословить. Слухайте Його слова уважно і пильно зберігайте їх у своєму серці, як це робила Пресвята Богородиця, віддання празника Різдва якої сьогодні святкуємо. Майте широко відчинені ваші вуха для того, щоб слухати Бога, бо віра приходить через слухання, як говорить святий апостол Павло, і ця віра в подальшому спонукує людину любити Бога понад усіх та понад все інше. А за словами святого Августина, можемо сказати, якщо Бог на першому місці, то все інше на своїх місцях».

На завершення Божественної Літургії владика Михайло урочисто вручив студентські квитки всім абітурієнтам, що пройшли співбесіду. Архиєрей благословив також грамотами-місією на катехетичне служіння парафіяльних катехитів екзархату і побажав їм бути свідками віри і Христового передання для діток, молоді і дорослих. Також владика висловив слова щирої подяки сестрі Марії від Дитятка Ісуса, ВС, за п’ять років відданого служіння як голови Катехитичної комісії в Одеському екзархаті.

Пресслужба Одеського екзархату


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next