АКТУАЛЬНО

В Одеському екзархаті відсвяткували День катехита

Понеділок, 26 вересня 2016, 14:27
В останню неділю вересня в УГКЦ святкується День катехита. З цієї нагоди екзархальна Катехитична комісія організувала день духовної віднови та формаційні зустрічі для катехитів, які служить в екзархаті. Події розпочалися урочистою Божественною Літургією, яку очолив протосинкел о. Андрій Танасійчук.

Під час проповіді священнослужитель порівняв особу катехита зі свічкою, яка горить і дає світло для інших. У проповіді було наголошено, що катехит – це людина, яка не тільки повинна вчити про Бога, а передусім пізнати Бога. Для кращого сприйняття вищесказаного проповідник навів характерні ознаки, якими повинен відзначатися катехит.

Передусім, катехит – це особа, яка розмовляє з Богом. Прикладом є Пресвята Богородиця, яка під час Благовіщення розмовляла з представником Бога, ангелом. Так само і катехит у своєму щоденному житті, крім зовнішнього приготування до лекцій, повинен розмовляти з Богом, і його розмова має закінчуватися словами Богородиці "нехай буде воля Твоя".

По-друге, катехит повинен шукати Бога під час реалізації своєї місії. Так робили праведний Симеон і пророчиця Анна, яка, ставши вдовою, жила при храмі. Вони обоє шукали Бога і тому можуть бути прикладом для кожного катехита.

Третьою ознакою катехита є те, що він звіщає Бога, наповнюючи інших людей благою вістю. Так вчинила Марія, яка після Благовіщення пішла до Єлизавети і розповідала їй те, що з нею сталося. Як Марія підтримувала батьків Івана Хрестителя, так само і катехит покликаний до такого служіння.

Тому з певністю можна вважати, що Пресвята Богородиця є першим катехитом для людини.

Проповідник заохотив катехитів не розчаровуватися через труднощі, які можуть виникнути під час виконання такої місії в Церкві, як також знаходити час на відпочинок.

По завершенні Літургії відбувся чин благословення катехитів на катехитичне служіння в новому році. Після того в парафіяльному залі відбувся спільний сніданок, представлення нових осіб, а також наукова частина, яка складалася із виголошення доповіді та круглого столу.

Учасниками зустрічі були представники духовенства з Одеси та Чорноморська,   представники чернечих інститутів з Кропивницького, Южноукраїнська і Одеси та миряни з Одеської та Херсонських областей.

Наприкінці заходу учасники подякували сестрі Марії Розп'яття із Згромадження сестер Воплоченого Слова за три роки її служіння в Одеському екзархаті та побажали успіхів на новому місці служіння.

Катехитична комісія Одеського екзархату УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next