АКТУАЛЬНО

В Одесі до 150-ліття від дня народження митрополита Андрея провели книжкову виставку

Четвер, 16 липня 2015, 18:49
14 липня 2015 року в Одеській національній науковій бібліотеці імені М. Горького відбулася книжкова виставка «Благовісник єдності», присвячена 150-літтю від дня народження митрополита Андрея Шептицького. Захід пройшов за участю представників духовенства Української Греко-Католицької Церкви в Одесі, науковців, бібліотекарів.

У презентації взяли участь о. Микола Слободян, доктор канонічного права, канцлер Одеського екзархату, адміністратор парафії Святого апостола Андрія Первозванного в м. Одеса, о. Руслан Остафій, сестри Чернечої родини Воплоченого Слова, а також заступник генерального директора ОННБ, заслужений працівник культури України Ольга Бельницька, філолог, вчитель історії ЗОШ № 49, канд. іст. наук Інна Ходак, викладач української мови і літератури (Одеського технікуму нафти і газу) Ірена Ткач, численні парафіяни та учні недільної школи парафії Святого ап. Андрія Первозванного УГКЦ м.Одеси та інші зацікавлені особи.

Захід розпочався із привітального слова заступника генерального директора ОННБ Ольги Миколаївни Бельницької, яка у знак вдячності та побажання співпрацювати у майбутньому вручила присутнім гостям книгу-подарунок.

Отець Микола Слободян у своєму виступі пригадав  усім присутнім про величність постаті митрополита Андрея в історії українського народу та безмежну любов своїх людей. Митрополит, будучи освіченою людиною, володіючи десятьма іноземними мовами, старався підвищувати рівень освіченості українців. За свої кошти він відкривав бібліотеки та купував для них книги, сам же при цьому ходив у зношеній рясі. І коли йому запропонували оновити одяг, говорив, що на книги гроші в нього є завжди, а на одяг немає.

Сестра Марія Зарваницька, ВС, розповіла всім присутнім більш детально про особу Великого митрополита і його внесок у розвиток освіти, культури та науки, ознайомила слухачів із певними відрізками та цікавими фактами його біографії.

Опісля кандидат історичних наук Інна Ходак виступила з короткою доповіддю на тему «Місіонерська та екуменічна діяльність митрополита Андрея Шептицького на теренах Південної і Наддніпрянської України».

По завершенні доповідей та виступів о. Микола Слободян та о. Руслан Остафій подарували Одеській національній науковій бібліотеці чотиритомне видання творів «Митрополит Андрей Шептицький: пастирські послання» (Львів, 2009) та інші книги, пов’язані з його життям та діяльністю.

Відтак учасники отримали можливість переглянути виставку літератури про митрополита Андрея, яка є в наявності у ОННБ, а також працівники бібліотеки люб’язно провели екскурсію для учасників заходу, демонструючи, як працює заклад і які послуги надає читачам.

Цей захід мав просвітницький характер і став доброю нагодою для розвитку співпраці між Греко-Католицькою Церквою та одеським осередком культури і науки, яким є Національна бібліотека.

Прес-служба Одеського екзархату УГКЦ

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next