АКТУАЛЬНО

В Одесі відбувся екологічний модуль сертифікатної програми УКУ

Четвер, 16 березня 2017, 16:58
Днями в Одесі відбувся екологічний модуль сертифікатної програми Українського католицького університету «Християнин перед суспільними викликами часу».

Доповідачем екологічного модуля «Екологічні виклики та християнські рішення» став д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро з питань екології Української Греко-Католицької Церкви.

Модуль був поділений на три частини: «Екологічні виклики», «Християнські рішення: відповідь Церкви» та «Християнські рішення: приклади з повсякденного життя».

У першій частині екологічного модуля присутні конфронтувалися з основними екологічними викликами сучасності в українському контексті та глобальному масштабі.

Доповідач загострив увагу слухачів на тому, що чисельні екологічні проблеми: забруднення повітря, води та землі, а також руйнування природного довкілля і знищення біорізноманіття мають як мінімум подвійне відношення до людини, яка є їх першопричиною, а врешті-решт, і жертвою. Особливий акцент був поставлений на екологічних наслідках війни на Сході України, а також проблемі побутових відходів.

Друга частина «Християнські рішення: відповідь Церкви» містила в собі дві ключові складові. Перша – присвячена розгляду основних аспектів екологічного вчення Церкви в особі святого Івана Павла ІІ, Папи Венедикта XVI та Святішого Отця Франциска з особливим акцентом на його екологічній енцикліці  «Славен будь». У цьому документі міститься системна відповідь Католицької Церкви на екологічні виклики сучасності, починаючи від аналізу коренів глобальної екологічної кризи і аж до практичних підказок для цілісного екологічного навернення і подолання наявних екологічних проблем.

У другій складовій ключовий акцент був поставлений на унаочнення відповіді Церкви на екологічні виклики сучасності в служінні Бюро з питань екології Української Греко-Католицької Церкви. У цьому контексті було презентовано низку освітньо-виховних та практичних ініціатив: «Екологічні місії», «Духовно-екологічні табори», «Час відповідальності за створіння», «Великопісна екологічна ініціатива» тощо. Однак, як наголосив очільник Екобюро УГКЦ, «Усі ці ініціативи є направлені не лише на подолання безлічі наявних екологічних проблем, а й передусім стоять на служінні загальної місії Церкви і допомагають краще пізнати й більш цілісно автентично практикувати християнську віру, по-божому ставлячись до природного довкілля».

У завершальній третій частині були наведені різні приклади  можливості свідчення християнської віри через більш бережливе та раціональне використання Божих дарів – природних ресурсів: води, тепла, енергії тощо.

Детальніше про конкретні можливості християнського ставлення до Божих природних дарів можна ознайомитись у рубриці «Екологічні поради» на сайті Бюро УГКЦ з питань екології.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next