АКТУАЛЬНО

В оновленій церкві древнього Підгорянського монастиря встановили іконостас

Середа, 10 лютого 2021, 12:00
7 лютого єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Теодор Мартинюк освятив новий іконостас та звершив Архиєрейську Божественну Літургію в церкві Різдва святого Івана Хрестителя відомої в краєзнавчій літературі як пам’ятка архітектури національного значення – Підгорянський монастир.

Письмові джерела свідчать, що монастир припинив свою роботу  наприкінці XVIII ст.: 1789 р. його скасувала австрійська влада. Монастирськиий будинок продали, а вікове його надбання розпорошилося по всіх усюдах, іконостас опинився в парафіяльній церкві Святого Михаїла в сусідній Могильниці. У післявоєнні роки його спалили.

У 1993 році, уперше після закриття Підгорянського монастиря,  у ньому відправили Службу Божу, відтак розпочали відновлення. Напередодні нового 2021 року в оновленій церкві древнього монастиря встановили іконостас.

Новий іконостас церкви Різдва Івана Хрестителя створений на основі фотографії, яку віднайшов староста села. Майстри майже ідентично повторили ажурну різьбу колон і царських врат першого іконостаса.

З нагоди освячення нового іконостаса в церкві відбулося святкове богослужіння. Запрошене духовенство, отець-настоятель, молодь, дітвора та віряни зустріли владику Теодора на подвір’ї храму, запросивши очолити Божественну Святу Літургію. Увійшовши до святині, владика здійснив Чин освячення нового іконостаса, а тоді спільно з духовенством відправив богослужіння.

По завершенні відправи відбулася також посвята парафіян, які вступили в Архибратство Матері Божої Неустанної Помочі. На згадку про посвяту в Архибратство владика Теодор освятив медалики, пам’ятні молитовники та вручив їх членам братства.

Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Теодор подякував кожному, хто долучився до справи оздоблення святині та поблагословив вірян і духовенство храму. Богослужіння завершилось подякою настоятеля о. Ігоря Сип'яка та парафіян.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами http://www.tze.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next