АКТУАЛЬНО

У Патріаршому соборі будуть виставленні мощі святого священномученика Йосафата

Субота, 21 листопада 2015, 21:30
22-29 листопада 2015 року в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві для почитання будуть виставленні мощі святого священномученика Йосафата, Архиєпископа Полоцького.

Зазначимо, що 25 листопада в нашій Церкві вшановуємо пам'ять цього святого.

Протягом тижня всі охочі матимуть змогу приклонитися до святих мощів і просити Бога за заступництвом святого Йосафата миру для України і всього світу, а також молитися за здоров’я, зцілення від недуги та в різних приватних наміреннях за себе та близьких.

Довідка: Йосафат Кунцевич (1580-1623), хресне ім’я – Іван, народився в родині міщан у Володимирі-Волинському.

1604 року прийняв василіанський хабіт і монаше ім’я Йосафат, а згодом був висвячений на священика.

З дитинства відзначався великою любов’ю до богослужіння, яке стало для нього джерелом духовної втіхи та пізнання віри. Будучи монахом у монастирі Пресвятої Трійці. ніколи не пропускав Божественної Літургії, а ставши 1614 року архимандритом, сам перший будив братів до молитви, перший ішов до храму, дзвонив на Утреню, читав Псалтир і співав.

Йосафат своїми науками, добрими словами, милостинею «притягав» до Церкви багатьох людей. Вороги, бачачи великі успіхи святого чоловіка, різними способами намагалися знайти в ньому якусь провину чи недолік, а не знайшовши нічого, дали йому назву душехват.

Уже в 38 років Йосафат став архиєпископом Полоцьким, раніше, в 1613 році, був поставлений на ігумена Битенського монастиря.

В 1618 році після смерті старенького архиєпископа Гедеона, Йосафат переймає архиєпископство.

У неділю 25 листопада 1623 року Йосафат Кунцевич був убитий. Його вбили на сходах дому, а тіло після знущань вкинули у ріку Двіну.

Папа Урбан VIII 16 травня 1643 року причислює священномученика Йосафата Кунцевича до числа блаженних, а вже за рік, у Римі відбулося перше святкування празника Священномученика Йосафата Кунцевича.

Сьогодні тіло святого перебуває в базиліці Святого апостола Петра у Ватикані.

29 червня 1867 року Папа Пій ІХ урочистою буллою вписав святого священномученика Йосафата Кунцевича до числа святих мучеників.

Зображається у вбранні єпископа східного обряду, його атрибут – сокира.

МОЛИТВА ДО СВ. ЙОСАФАТА (КУНЦЕВИЧА)

Великий мученику Христовий, Йосафате, чудовий взоре християнської досконалості і непереможний апостоле з'єднання Церков! Ти з любові до Бога не відказався ні від яких праць і трудів, і навіть радо пролляв кров і віддав своє життя.

Благаємо тебе, святий покровителю й отче, заступайся за нас і випроси нам непохитності у святій католицькій вірі й ревності за спасіння наших власних душ, душ наших родин, знайомих і всіх людей.

Святий сященномученику Йосафате, згадай, що ти брат наш із крові й кості, тому заступайся в Бога за народ, з якого ти вийшов. Вчини, наш святий покровителю, своїми могутніми молитвами, щоб у всьому українському народі настала єдність у святій вірі, щоб усі стали дітьми одної Христової Церкви та щоб наш народ, збагачений дочасним й вічним благословенням, прославляв Бога, Який нагородив тебе нев'янучим  вінком слави у Своєму Небесному Царстві, Якому належить слава, честь і поклін. Отцю і Сину і Святому Духові, нині, і повсяк час, і на віки вічні. Амінь.

Прес-служба Патріаршого собору

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next