АКТУАЛЬНО

У Посольстві України у Вільнюсі презентували академічні здобутки Українського католицького університету

Середа, 02 жовтня 2019, 10:19
25 вересня 2019 року у Вільнюсі, у Посольстві України в Литовській Республіці, відбулася презентація другого, виправленого і доповненого 900-сторінкового видання колективної монографії «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі» (Львів: Вид-во УКУ, 2019), що побачила світ як шістнадцятий том видавничої серії «Київське християнство».

У дослідженні запропоновано новий підхід до інтерпретації спільної культурної спадщини українського та литовського народів на прикладі однієї з найдавніших пам’яток та духовних центрів Вільнюса – спочатку православного, а від XVII ст. греко-католицького монастиря і храму Пресвятої Трійці, який сьогодні продовжує бути і духовним, і культурним осередком української громади Литви.

Презентація стала можливою завдяки плідній співпраці українського посольства, Вільнюського та Українського католицького університетів, Василіанського чину та греко-католицької парафії м. Вільнюса. Окрім авторів, рецензентів, перекладачів та упорядників колективної монографії участь у презентації взяли Надзвичайний і Повноважний посол України в Литовській Республіці пан Володимир Яценківський, декан Гуманітарного факультету УКУ д-р Андрій Ясіновський, декан Історичного факультету Вільнюського університету д-р Рімвідас Петраускас, настоятель місцевого василіанського монастиря о. Вінкентій Пелих, а також численні представники академічного середовища й української громади столиці Литви.

Важливою складовою заходу став круглий стіл «Україна та Литва: дослідження спільної культурної спадщини (перспективи співпраці)», під час якого провідні науковці, громадські й культурні діячі та представники Церкви обговорили перспективи подальшої українсько-литовської кооперації, зокрема за участі УКУ. До дискусії долучилися також радник Канцелярії Уряду Литовської Республіки з питань релігії та національних меншин Діана Варнайтє, співробітники Державного історичного архіву Литви та провідний науковий співробітник Інституту історії Національної академії наук Білорусі д-р Алєг Дзярновіч.

За результатами Круглого столу його українські та литовські учасники запропонували в найближчій перспективі реалізувати декілька спільних проектів: укладення путівника місцями історичної й культурної пам’яті українців і литовців у Вільнюсі та Львові, підготовка інтерактивної виставки про монастир і храм Пресвятої Трійці, започаткування міжнародного дослідницького проєкту «Вільно як Civitas Ruthenica».

 

Західне бюро «Живого ТБ»
за матеріалами https://ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next