АКТУАЛЬНО

В Радомишлі триває другий день наукової конференції «Правобережна Україна на зламі XVII–XVIII століть»

Субота, 04 червня 2016, 15:38
У суботу, 4 червня 2016 року, ювілейна наукова конференція продовжила свою роботу в Радомишлі, що на Житомирщині.

Як зауважив професор Ігор Скочиляс, це містечко на Житомирському Поліссі впродовж 1747-1795 рр. виконувало функції фактичної столиці Унійної Церкви й резиденції Київських митрополитів Флоріана (Гребницького), Феліціана Пилипа (Володковича), Ясона (Смогоржевського) і Теодозія (Ростоцького). 

Другий конференційний день розпочали з Молебню до Христа Милосердного, який у замковій каплиці Радомишля очолив Єпископ-помічник Київський Йосиф (Мілян). З архиєреєм співслужили священики з Житомирського, Фастівського, та Вінницького протопресвітерств Київської архиєпархії УГКЦ. Після молитви учасники  заходу мали нагоду ознайомитися з історико-культурним комплексом «Замок Радомисль» й унікальною колекцією артефактів музею української домашньої ікони «Душа України».

Після цього розпочали наступні пленарні засідання. На початку владика Йосиф зауважив, що різні об'єднавчі процеси є нелегкими, але, за словами архиєрея, всяке об'єднання розпочинається з цілісної ідеї: «Ми дуже часто забуваємо про те, що в боротьбі за гідність спільноти потрібно зберегти передусім власну цілісність, а перш за все  зберегти єдність зі своїм Творцем. Від цього починається справді глобальна єдність». 

«Ми сьогодні в цей другий день наукової конференції роздумуємо над кроком українського християнства до єдиної спільноти Вселенської Церкви. Феномен Житомирської унії 1715 р. полягає в тому, що в цьому Соборі брали участь миряни, священики, та єпископи. Від них усіх походила жага єдності вселенського християнства», - зазначив архиєрей. 

«Я не знаю, чи історики достеменно скажуть, що ця Унія була підписана в Житомирі (або Радомишлі). Адже в Радомишлі сьогодні середня школа побудована на мурах колишнього митрополичого будинку УГКЦ і тут, властиво, є сліди нашого буття», - сказав він. 

Завершуючи, владика подякував усім, хто повірив, що цей день не пропаде марно та буде збагачений ідеєю єдності: «Я переконаний,  що єдність треба плекати всебічно. Тому ми сьогодні тут про це говоримо і над цим роздумуємо. Думаю, що це не остання крапка нашої роботи над питанням Житомирської Унії. Сердечно дякую пані Олі Богомолець, господині цього комплексу. Я думаю, що неможливо було б говорити про Житомирську унію, не будучи в замку Радомишля, це позбавило б нас цього духу та шарму, які тут панують». 

Прес-служба Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next