АКТУАЛЬНО

У Римі відбулися чергові збори українських душпастирів новоствореного Апостольського екзархату в Італії

Вівторок, 15 жовтня 2019, 11:25
У Римі, від 7 до 10 жовтня 2019 року, у приміщеннях “Villa Letizia", що знаходиться в районі Аврелії, якою опікуються сестри катехитки святої Анни, пройшли чергові тематичні зустрічі та збори священників.

Теми, що були представлені на зустрічах, були присвячені питанню "Сопричастя та екумензім у сучасному світі". Про внутрішнє сопричастя говорив владика Діонісій Ляхович, а тему екуменізму представив гість з Австрії – о. д-р Іван Дацько. На питання устрою нашого недавно проголошеного Екзархату для українців відповів головний каноніст УГКЦ, що прибув з Києва, о. д-р Анібал Соутус. Організаційні питання на цьому етапі розвитку нашої Церкви в Італії священники обговорювали на зборах під головуванням владики Діонісія та пасторального координатора о. Володимира Волошина. У зборах взяло участь 60 священників, що виконують священиче служіння для українців на території Італії.

Цього року збори були багатими на визначні події, які підготував для нас милосердний Господь.

У вівторок, 8 жовтня, перебуваючи в Римі, душпастирі з єпископом здійснили паломництво до мощів блаж. Йосафати Гордашевської, що знаходяться в Генеральному домі сестер служебниць НДМ. Цього року сестри Згромадження святкують ювілеї їхньої співзасновниці - століття від дня переходу до вічності блаженної Йосафати та 150 років від дня її народження.

У середу, 9 жовтня, в обідній час на збори прибув Леонардо кардинал Сандрі, префект Конгрегації Східних Церков, щоб привітати від імені Святішого Отця та від себе українських священників. Опісля владика Діонісій також зустрівся з Ґуальтєро кардиналом Басетті, президентом Конференції Єпископів Італії.

Ввечері того ж дня Божественну Літургію святого Івана Золотоустого разом з владикою Діонісієм та священниками відслужив Анжело кардинал Де Донатіс, Апостольський адміністратор тимчасово вакантного місця нового екзархату. При цій нагоді познайомився з кожним священником, що служить для українців в Італії, більшість з них допомагають у душпастирстві Італійській Церкві.

У четвер, 10 жовтня, зранку, Божественну Літургію в каплиці будинку, де проходили збори, очолив архиєп. Циріл Васіль, секретар Конгрегації Східних Церков. Він привітав усіх присутніх душпастирів на чолі з єпископом Діонісієм з такою визначною радісною подією для нашої Церкви - підписанням булли Святішим Отцем - важливим документом про створення Екзархату на території Італії. Вказав на унікальність такого чину сьогодні: Святіший Отець сам дає дозвіл на осідок єпископа для Церкви східного обряду в Римі (церква Святих Сергія і Вакха). Це велика честь для вірних українців-католиків отримати свою церковну структуру в Італії, і цю довіру потрібно вдячно виправдати своїм життєвим свідченням віри в Бога для спасенної користі для своєї душі й тих, із ким зустрічатимуться тут наші вірні.

Пресслужба Апостольського екзархату для українців-католиків візантійського обряду в Італії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next