АКТУАЛЬНО

У різних містах Австрії відзначили 70-ті роковини початку ліквідації Української Греко-Католицької Церкви сталінським режимом

Середа, 11 березня 2015, 16:08
Ординаріат для вірних візантійського обряду в Австрії та Католицький богословський факультет Віденського університету в співпраці з фундацією наукових досліджень екуменічних відносин «Pro Oriente» організували низку заходів, присвячених 70-річчю початку трагічних подій ліквідації Української Греко-Католицької Церкви сталінським режимом.

6 березня у стінах святкового залу Віденського університету за ініціативи докторантки богословського факультету Ольги Кмити відбувся міжнародний симпозіум на тему «Життя та діяльність УГКЦ у підпільний період». Доповідь «Ліквідація Української Греко-Католицької Церкви (1946): причини, процес та наслідки» прочитав проректор з наукової роботи Українського католицького університету, професор Олег Турій. Зокрема, професор зазначав, що «Українська Греко-Католицька церква завжди була поряд та служила своєму народові, а не державному апаратові, і саме тому вона й стала ворогом номер один для диктаторської радянської системи».

У другій доповіді, присвяченій темі «Життя та діяльність Української Греко-Католицької Церкви у підпільний період (1946-1989)», о. д-р Андрій Михалейко розкрив деталі щоденного життя та автентичного свідчення віри духовенства і вірних забороненої та переслідуваної Церкви.

Перед завершенням заходу було відкрито виставку «До світла воскресіння крізь терни катакомб», в основу якої лягли архівні документи, свідчення очевидців та фотографії із приватних колекцій. Усі матеріали виставки були зібрані й опрацьовані працівниками Інституту історії Церкви Українського католицького університету.

7 березня парафіяльна спільнота храму Святої Варвари у Відні мала можливість послухати доповідь  професора Олега Турія, який поділився цікавими фактами з життя підпільної Церкви та її провідників.

8 березня в місті Лінц професор Олег Турій зустрівся з католицькою молоддю римо-католицької дієцезії  Лінца та прочитав лекцію «Віра – Надія – Любов:  заповіт мучеників та ісповідників УГКЦ ХХ століття».

9 березня в місті Зальцбург відбулася екуменічна академія, організована фундацією наукових досліджень екуменічних відносин «Pro Oriente». Головним доповідачем був професор Олег Турій, який виголосив доповідь «Ліквідація Української Греко-Католицької Церкви (1946): причини, процес та наслідки». Як і у Відні, перед завершенням заходу було відкрито виставку «До світла воскресіння крізь терни катакомб».

 

Повідомив о. Юрій Коласа

Фото: студія “Be free“

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next