АКТУАЛЬНО

У столиці Швейцарії презентували книги про патріарха Йосифа Сліпого та митрополита Андрея Шептицького

П'ятниця, 13 листопада 2015, 13:03
У четвер, 12 листопада 2015 р.Б., у приміщенні Посольства України в Берні відбулися презентації нових видань про двох провідників Української Греко-Католицької Церкви ХХ століття – митрополита Андрея Шептицького (1865-1944) та патріарха Йосифа Сліпого (1892-1984): книги Ярослава Пелікана «Ісповідник між Сходом і Заходом. Портрет українського кардинала Йосифа Сліпого» та антології літературних творів про праведного митрополита Андрея «Покликаний».

Захід, що є другим за порядком у рамках європейських презентацій вищезгаданих видань, відбувся за організаційної підтримки Українського товариства у Швейцарії, Наукового товариства Шевченка у цій країні та Фрібурзького університету в особі д-ра Андрея Лужницького. Українцям Швейцарії книги представили академік НАНУ Леонід Рудницький та д-р Ірина Іванкович.

Розповідаючи про книгу «Ісповідник між Сходом і Заходом», перекладач І. Іванкович зазначила, що своє дослідження Ярослав Пелікан вів з особливої перспективи: він змалював історичний розвиток християнської доктрини на Сході і на Заході; його власні корені пов’язані із слов’янським християнством; він вільно володів кількома слов’янськими мовами. Вона звернула увагу на співзвучність назви книги із дизайном обкладинки: у центрі поміщено мозаїчний портрет патріарха Йосифа роботи Святослава Гординського. Блаженніший Йосиф, як Ісповідник між Сходом і Заходом, знаходиться між двома фігурами, що є алегоричними постатями Римської та Грецької Церков. Символічно також те, що ці фігури прикрашають головну браму собору Святого Юра у Львові, через яку митрополита Йосифа вивезли під час арешту 10 квітня 1945 року. Золоті літери символізують те, що його ім’я увіковічено на сторінках історії. На думку І. Іванкович, образ Української Греко-Католицької Церкви та її видатного очільника ХХ ст., що їх автор представив у цій книзі, зацікавить істориків Церкви та усіх тих, хто бажає глибше пізнати помісність і вселенськість УГКЦ. Присутні рівно ж мали нагоду переглянути документальний фільм про автора книги під назвою «Ярослав Пелікан – людина Відродження у ХХ ст.»

Іншим виданням, яке побачило світ з нагоди Року митрополита Андрея Шептицького і яку презентовано в рамках заходу, є антологія літературних творів, присвячених Праведному Митрополитові, під назвою «Покликаний» (упорядники: Л. Рудницький та І. Іванкович). Про задум видати такого роду збірник розповів проф. Леонід Рудницький. На його думку, тема митрополита Андрея Шептицького та літератури заслуговує на особливу увагу, адже слуга Божий й мав визначний вплив як на письменників сучасної йому доби, так і на наступні покоління митців слова. У зібраних в антології творах кристалізується образ Великого митрополита у всій багатогранності його особистості, а той факт, що своїм мистецьким талантом митрополита Андрея проставляли не лише українські, а й зарубіжні письменники, вказує на непересічність та понадчасовість його постаті. Доповідачі зачитали вибрані поезії німецькою та українською мовами. Відтак тимчасовий повірений у справах України у Швейцарській конфедерації Остап Юхимович висловив подяку презентерам за збереження та поширення спадщини великих церковних діячів.

Нагадаємо, що антологія «Покликаний» - це вже друге видання про визначного очільника Української Греко-Католицької Церкви ХХ століття поряд із антологією поетичних творів «Серця живе джерело», присвячених патріарху Йосифові Сліпому (1892-1984).

Прес-служба товариства «Свята Софія» США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next