АКТУАЛЬНО

У Стрию освячено каплицю Святого Франциска з Паоли

Четвер, 05 грудня 2013, 11:59
У середу, 4 грудня 2013 р., у свято Введення у храм Пресвятої Богородиці, владика Тарас (Сеньків), Апостольський адміністратор Стрийської єпархії, освятив новозбудовану каплицю Святого Франциска з Паоли в м. Стрий. Її зведено на території парафії Всіх святих українського народу.

При вході до храму, вітаючи найкращими словами та побажаннями, Архиєрея зустріли сестри Воплоченого Слова, а також численні парафіяни на чолі з парохом, о. Іваном Барабашем.

У чині освячення разом з єпископом взяли участь о. Богдан Манишин, протосинкел Стрийської єпархії, о. Володимир Ждан, канцлер Стрийської єпархії, о. Іван Барабаш, протопресвітер деканату м. Стрий і парох парафії Всіх святих українського народу, о. Мирон Гринишин, настоятель катедрального храму Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий та інші священнослужителі. Співом Божественну Літургію супроводжував хор сестер Воплоченого Слова, які працюють при парафії Всіх святих українського народу.

Святкове Богослужіння розпочалося з освячення владикою Тарасом каплиці та престолу. Перед освяченням єпископ разом зі священиками помив престіл водою з милом, червоним вином та рожевою водою. Потім, помастивши його миром, Апостольський адміністратор заклав всередину мощі святого священномученика Йосафата Коциловського, єпископа Перемишльського.

У літургійній проповіді, звертаючисть до присутніх, Архиєрей сказав: «Ця святиня освячена в честь маловідомого в Україні святого Франциска з Паоли, від смерті якого минуло вже понад 500 років, але який свого часу став революціонером духовного життя Європи, разом зі своїми співбратами ставши в обороні католицької віри. Його називали «добрим отцем», тому що він був сіячем миру в людських серцях, примирителем людей, родин, а також і народів, бо наприкінці XV ст. як духівник французьких королів брав активну участь у політичному житті Європи. Він прославився багатьма чудами, був прибіжищем для потребуючих, а в особливий спосіб святий допомагає тим родинам, які не мають дітей. Ще за життя одержав від папи особливий привілей благословляти свічки і роздавати їх тим, хто просить у Бога потомства для своєї родини. І сьогодні та святість, яку він показав своїм життям, для нас дуже потрібна».

«Особливим є те, - продовжив владика Тарас, - що освячення відбувається у свято Введення у храм Пресвятої Богородиці. У літургійних текстах співається, що Святиня Господня - Пречиста Діва Марія увійшла у храм Божий. Чуємо у словах сьогоднішнього Євангелія: «...блаженні ті, що слухають Слово Боже і зберігають його», які звернені безпосередньо до всіх нас. Де ж починається шлях Божого Слова до людського серця? Він починається в родині. Святі богоотці Йоаким та Анна, які пожертвували свою дитину Богові, віддали Йому найцінніше, що мали. Вони жертвують Богові свою дитину і там, у глибині серця Марії, Боже Слово робить свій кивот».

Закінчуючи проповідь, Апостольський адміністратор наголосив на важливості родини і родинних цінностей в житті народу та закликав усіх плекати любов до Бога у своїх родинах: «Запитаймо себе, звідки святий Франциск, якому ми сьогодні освятили цей храм, в 17 років здобув відвагу розпочати пустельницьке життя? Саме з того, що зростав у доброму прикладі своїх батьків, які були простими, але щирими і жертвенними християнами. Сьогодні, родина є колискою майбутнього цілого народу. І я хотів би, щоб цей храм став джерелом натхнення для вас, матері і батьки, для ваших родин, аби вони стали колискою духовного життя, щоби Боже Слово засівалося в людські серця у ваших родинах і вони стали храмом Святого Духа. Тому просімо в цей нелегкий час для нашого народу, щоби приклад добрих батьків Йоакима й Анни, приклад батьків святого Франциска з Паоли стали прикладом для всіх нас, щоб у наших родинах проростали зерна святості та кожна родина стала колискою для майбутнього нашого народу. Щоб ми дозволили Божому Слову бути діяльним у нашому житті і з цього слова змогли направду жити».

Наприкінці Богослужіння владика Тарас побажав парафіянам: «Нехай ця церковця, посвячена святому Францискові з Паоли, стане прибіжищем для всіх, хто шукає Бога. Жити, даруючи своє життя ближньому, щоб наповнити його радістю, любов’ю і солідарністю з іншими, щоби в цьому житті не було місця для гріха. Нехай Господь Бог, Пречиста Діва Марія, всі святі українського народу та святий Франциск з Паоли оберігають всіх вас і ваші родини. Хай цей храм стане місцем очищення й облагороднення багатьох людей».

Урочистість закінчилися врученням грамот жертводавцям та доброчинцям каплиці Святого Франциска з Паоли за активну участь у її спорудженні, співпрацю, підтримку та сприяння розвитку релігійно-культурного життя єпархії.

А насамкінець владика Тарас і всі присутні помолилися молитву до Богородиці «Під твою милість» за мир та щасливу долю українського народу.

фоторепортаж

Прес-служба Стрийської єпархії

 

Довідка:
Св. Франциск з Паоли (італ. San Francesco di Paola), на честь якого освячено каплицю (27 березня 1416 - 2 квітня 1507), засновник Чину Найменших братів святого Франциска з Паоли («Мінімі»), до якого належить владика Тарас Сеньків, Апостольський адміністратор Стрийської єпархії.

Св. Франциск народився в м. Паола в Калабрії (південна Італія), яка в цей період входила до складу Неаполітанського королівства. У молодості навчався у францисканців у рідному місті. Сім'я була дуже побожною. Франциск - старший із трьох дітей у родині - названий на честь св. Франциска Асизького.

З дитинства Франциск відрізнявся глибокою побожністю і благочестям. Житіє святого розповідає, що в дитинстві він страждав від пухлини на оці. Після того, як батьки дали обітницю, що в разі одужання їх син як мінімум рік проведе послушником у францисканському монастирі, Франциск видужав. У 13 років, виконуючи батьківську обітницю, він провів рік у монастирі, де його бажання стати ченцем посилилося. Коли термін перебування закінчився, він разом із батьками відбув паломництво до Асижу. Повернувшись у Паолу, прийняв рішення стати пустельником і віддалився в печеру, розташовану в безлюдній місцевості, де жив у молитві й самоті близько 6 років.

Близько 1435 р. до нього приєдналися два сподвижники, після чого Франциск заснував рух, що одержав назву «Відлюдники святого Франциска Асизького». Кількість його учнів постійно збільшувалася і св. Франциск із послідовниками заснували монастирі в Патерно (1444) і Мілаццо (1469). У 1471 р. діяльність монахів підтримав архиєпископ міста Козенца. У 1474 р. папа Сикст IV затвердив новий жебракуючий чернечий орден під іменем «Конгрегація еремітів брата Франциска з Паоли».

У 1483 р. король Франції Людовик XI запросив св. Франциска з Паоли у Францію, у свій замок Плессі-ле-Тур. Він духовно наставляв короля і був із ним у момент смерті. Наступник Людовика, Карл VIII також високо цінував святість і мудрість Франциска, радився з ним і заснував для нього два монастирі - біля Плессі-ле-Тур і в Римі, на пагорбі Пінчо. Після того, як король Карл помер і на трон зійшов Людовик XII, св. Франциск хотів повернутися в Італію, але новий король не дозволив, бо хотів, щоби він допомагав йому порадами, як і попередникам. Останні роки життя монаха пройшли у Плессі, в останні місяці перед смертю давав учням настанови та поради з управління орденом. Помер 2 квітня 1507 р., у Страсну п'ятницю, за тиждень після свого 91-річчя.

Св. Франциск із Паоли був канонізований в 1519 р. папою Левом X. В іконографії святого зображено в образі старця в чернечому одязі з палицею. День пам'яті св. Франциска з Паоли Церква вшановує 2 квітня.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next