АКТУАЛЬНО

В Стрию церковні екологи вчилися давати відповіді на актуальні виклики українського суспільства

П'ятниця, 06 червня 2014, 15:35
5 червня 2014 року Божого в м. Стрий, у приміщені актового залу Стрийського коледжу Львівського НАУ, було проведено черговий освітньо-навчальний семінар для екореферентів, організований Бюро УГКЦ з питань екології.

Цей захід був проведений у рамках формування екологічної мережі архієпархіальних, єпархіальних та екзархальних відповідальних з питань екології з метою оптимізації праці задля збереження Богом створеного світу.

Чергова зустріч розпочалася молитвою та вступним словом д-ра Володимира Шеремети, керівника Бюро УГКЦ з питань екології, який розпочав захід, привітавши всіх із Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища і наголосивши на тому, що Церква, зокрема в особі присутніх і свого служіння на загал, намагається зробити свій автентичний внесок у збереження створеного світу.  

Першим до слова запросили владику Богдана (Манишина), Єпископа-помічника Стрийської єпархії УГКЦ, який привітав учасників семінару та благословив усіх на плідну працю. Владика Богдан висловив слова вдячності всім учасникам та організаторам за те, що приїхали засвідчити на теренах Стрийської єпархії про те, що Церква жива, розвивається і дбає за цілісне добро людини і всього створіння Божого. В особливий спосіб єпископ наголосив на тому, що ефективність екологічної місії Церкви залежатиме від вміння та сміливості руйнувати стереотипи. Преосвященний владика також підкреслив, що питання екології – це питання, які стосуються і національної безпеки країни і міжнародного права. Владика Богдан висловив сподівання на тіснішу співпрацю між єпархією та екологічною інституцію, особливо в питаннях, що стосуються постійної формації священиків.

Ключовим доповідачем на семінарі була п. Олена Міскун, експерт Національного екологічного центру України, яка виступила з доповіддю на тему «Екологічні та соціальні наслідки видобування нетрадиційного газу». Оскільки видобуток сланцевого газу є надзвичайно важливим дискусійним питанням назагал, організатори обрали дану тему з метою ознайомлення референтів, а через них і громадськість, про можливі ризики та існуючі небезпеки для людського життя, здоров’я та для всієї екосистеми. Пані Олена наголосила, що будь-яка промисловість завжди має певні негативні наслідки для природного довкілля і чим ці ризики більші, тим більше про них має бути проінформована громадськість. Також доповідач в особливий спосіб підкреслила, що жодна економічна вигода в короткостроковій перспективі не може бути виправдана, коли існує реальна небезпека для здоров’я та життя теперішніх і прийдешніх поколінь.

Про проведення екологічного дня в часі літніх таборів розповідав о. Володимир Містерман, заступник керівника Бюро УГКЦ з питань екології. Священик поставив особливий акцент на тому, що час літніх таборів – це унікальна нагода, якої ми, як Церква, просто не маємо права втрачати. Представник Екобюро підкреслив, що в цей час слід прикласти необхідних зусиль, щоб у ненав’язливий спосіб привити молодим людям любов до Богом створеного світу – природи, роблячи цим чудовий внесок для їхнього особистісного цілісного розвитку.

В пообідній час д-р Володимир Шеремета вручив усім референтам екологічні валізи, оснащені різними демонстраційними технічним засобами, які дозволяють у повсякденному житті кожної людини суттєво зменшити споживання природних ресурсів, а, відповідно, й витрати коштів та знизити негативний вплив на природне довкілля. Серед переліку технічних еконовинок: аератори для зменшення витрат води, світлодіодні лампочки, серветки з мікрофібри, прилад для фіксування енергоефективності електроприладів та енерговитрат у режимі очікування тощо.

Керівник Екобюро висловив сподівання, що ці ековалізи стануть незамінним демонстраційним матеріалом у час проведення різних освітньо-виховних заходів і екологічної просвіти як в Церкві, так і поза її межами.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next