АКТУАЛЬНО

У стінах Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя вперше було прочитано лекцію про екологічне вчення Католицької Церкви

Середа, 02 грудня 2015, 10:54
Нещодавно студентам і викладачам ТНТУ вперше прочитали лекцію про екологічне вчення Католицької Церкви та про практичні заходи УГКЦ, які здійснюються у наш час. Лекцію прочитав референт Екобюро УГКЦ у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії о. Василь Шафран, який відгукнувся на запрошення капелана цього вишу о. Ярослава Шевчука.

Доповідач розпочав свій виступ із історичного аналізу XIX та XX століть, які дали надзвичайно великий поштовх у розвитку техніки і науки. Другий Ватиканський Собор у своєму документі «Gaudium et spes» вітає наукового-технічний прогрес, проте висвітлює і негативні сторони такої людської діяльності, які часто несуть із собою екологічні проблеми.

Присутні почули також і про нове соціальне вчення Католицької Церкви, яке не обійшло стороною екологічні проблеми, та про екологічне вчення УГКЦ, яке задокументоване в новому Катехизмі. «Постійне зростання загрози для існування людини з боку природи, що стало причиною людського діяння, примусили Церкву реагувати на ці виклики часу і навчати згідно з Божим Об'явленням. Тому потрібно вважати сьогодні закономірністю, що питання ставлення людини до створіння було включене і до Катехизму Української Греко-Католицької Церкви «Христос – наша Пасха». Вірні нашої Церкви мають нагоду ознайомитися з навчанням про екологічну відповідальність та про екологічний гріх. Тому одним із важливих завдань Української Греко-Католицької Церкви сьогодні є навчати і просвічувати наших вірних про відповідальне ставлення до тих дарів, які Господь дав Україні», – зазначив о. Василь Шафран.

У другій частині доповідач ознайомив присутніх із новою папською енциклікою «LAUDATO SI’». Екореферент зазначив: «Центральним закликом першої екологічної енцикліки є: «Ми всі маємо стати інструментом у Божих руках задля спасіння Його створіння... ». О. Василь наголосив на тому, що «Святіший Отець робить перелік існуючих екологічних проблем і вказує на шлях їхнього розв’язання. Святе Писання дає свідчення про сотворення світу і людини Богом, та про причини руйнування гармонії між Творцем та людиною і між людиною та усіма сотворіннями. Причиною існуючої екокризи є людина, яка потребує навернення і нової екологічної культури та духовності».

Після представлення енцикліки студенти та викладачі мали можливість поставити запитання. Їх цікавили практичні кроки УГКЦ та чи існують важелі впливу Церкви на державні структури задля покращення екологічного стану в Україні. Референт розповів про роботу та діяльність Екобюро і про практичні заходи, які проводились цього року. Зокрема було згадано про «Великопісну екологічну ініціативу», яка отримала широку інформаційну підтримку і вже дає видимі позитивні плоди. Люди почали більше використовувати живі квіти у поховальних обрядах і на гробах померлих та все більше і більше відмовляються від пластикових.

На згадку про цю зустріч для бібліотеки ТНТУ було подаровано друковану літературу та брошури, видані екологічним Бюро УГКЦ, а всі присутні отримали пам’ятні екологічні календарики на 2016 рік.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next