АКТУАЛЬНО

В УГКЦ проведуть Суспільні дні

Середа, 09 жовтня 2013, 12:01
«Громадянська відповідальність як суспільна чеснота» – так звучить тема цьогорічних Суспільних днів, які проходитимуть у різних куточках України. У Компендіумі соціальної доктрини Церкви читаємо: «Соціальна доктрина Церкви закликає нести відповідальність за побудову, організацію і функціонування суспільства, тобто до політичних, економічних та адміністративних обов’язків…» (н.83). Організаторами Суспільних днів виступає Комісія УГКЦ «Справедливість і мир» спільно із Бюро УГКЦ з питань екології.

Особливістю цьогорічних Суспільних днів буде те, що вони зосереджуватимуться на трьох принципово важливих напрямках. Серед них – наукові зустрічі. Їх метою є висвітлити актуальні теми громадянської відповідальності у світлі соціальної доктрини Церкви та ґрунтовно дослідити їх у теоретичній та практичній площинах. Під час регіональних заходів експерти поділяться думками щодо міжнародного та вітчизняного досвіду співпраці урядового та громадського секторів, баченням доповідачів розвитку громадянської відповідальності через рівні можливості. У заходах візьмуть участь провідні вітчизняні та іноземні фахівці, зокрема: Альберто ло Престі (Папський університет "Анджелікум", Італія), Нікола Граціані (декан журналістів акредитованих при Квіріналі, Папський університет Святого Хреста, Італія), Луіджіно Бруні (Університет ЛУМЗА, Італія), Райнер Пістнер (мер м. Шилькріпен, Німеччина), монс. Петер Шаленберг (Католицький богословський факультет м. Падерборн, Німеччина), Марко Бонакер (Центр соціальної доктрини Церкви, Німеччина), Маркус Фогт (Мюнхенський університет Людвіга Максиміліана, Німеччина), монс. Луіс Окулік (Комісія «Caritas in Veriate», CCEE) та інші.

Суспільні дні запропонують учасникам фахові виховні зустрічі, які дадуть людям доброї волі можливість поглибити своє розуміння важливих тем у світлі соціальної доктрини Церкви. За результатами роботи зустрічей буде підготовлено та видано збірник матеріалів Суспільних днів.

Іншим акцентом Суспільних днів будуть парафіяльні зустрічі для формування та виховання парафіян, щоб вони були здатні не лише думати та аналізувати сучасні виклики, а й, маючи та усвідомлюючи фундаментальні критерії, запропоновані соціальною доктриною Церкви, спільно вирішувати актуальні питання сьогодення.

Ще іншим напрямком Суспільних днів буде організація та проведення різноманітних акцій солідарності. Разом із громадськими організаціями та молоддю відбудуться візити у виправні колонії та сиротинці. Ці заходи сприятимуть становленню соціально орієнтованого суспільства в Україні шляхом надання допомоги та підтримки незахищеним верствам населення задля досягнення ними гідного рівня життя і одержання рівних можливостей розвитку.

Відповідальність покладається на мирян через світський характер їхнього життя і світську природу їхнього покликання. Приймаючи цю відповідальність, миряни втілюють у життя соціальне вчення Церкви, а отже, здійснюють її світську місію.

 

Інформаційна служба Комісії УГКЦ  «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next