АКТУАЛЬНО

В Угорщині відбулася проща українців

П'ятниця, 20 травня 2016, 14:45
У день римо-католицького свята Зіслання Святого Духа,17 травня, українці в Угорщині провели традиційну прощу з іконою Божої Матері Неустанної Помочі. Місцем паломництва був римо-католицький храм у м. Варпалота, до якого місцеві українці ходять на богослужіння. Святковий день розпочався з процесійної ходи, під час якої ікону занесли до храму, а опісля діти недільної школи розказали віршики.

Відтак розпочалася меса угорською мовою в поєднанні із частинами Літургії, яку співав українською мовою відомий угорський хор з Будапешта Святого Єфрема. Молитовна програма завершилася Молебнем перед іконою Божої Матері. На завершення прощі прозвучав угорський гімн «Боже, великий, єдиний» та відбувся духовний концерт.
До присутніх паломників звернулися о. Дам’ян Габорій, душпастир для українців Угорщини, який розказав про історію українських паломництв в Угорщині з іконою Пресвятої Богородиці.
В паломництві взяли участь українці з Мішкольц, Вац, Веспрем, Будапешту та місцеві угорці. 
На завершення паломництва для гостей, які прибули, відбувся святковий почастунок та ескурсія до місцевого замку.
Цей духовний захід відбувся за підтримки Державного самоврядування українців Угорщини та Товариства української культури в Угорщині.
Наступне паломництво з іконою відбудеться у вересні в м. Вац.

                                                                                                                                                             Прес-служба УГКЦ в Угорщині




Довідка:
Ікона Божої Матері Неустанної Помочі була розписана відомим українським художником в Угорщині п. Петром. 
Освячення ікони здійснив отець Дам'ян Габорій у день Різдва Пресвятої Богородиці (2014 року) в греко-католицькому храмі Cвятого Флоріяна м. Будапешт, в якому протягом довгого періоду українці збиралися на богослужіння. 
Українською громадою було вирішено, щоб ця ікона була покровителькою українців в Угорщині та щоб виставляти її для почитання в усіх містах Угорщини, де проживають українці. 
Перше паломництво з іконою відбулося в День Стрітення ГНІХ (2015році) в угорському греко-католицькому храмі св. Терези м.Мішкольц, яке очолив голова Пасторально-Міграційного Відділу УГКЦ, єпископ-помічник Київський, владика Йосиф Мілян. Йому співслужили: отець Андрій Гах, секретар Пасторально-Міграційного Відділу УГКЦ, отець Дам'ян Габорій, душпастир для українців Угорщини та місцеве угорське духовенство. Також, в паломництві був присутній єпископ Атаназій, екзарх Мішкольцького екзархату угорської греко-католицької церкви.
Вже є свідчення людей, які отримали оздоровлення за посередництвом ікони.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next