АКТУАЛЬНО

В Угорщині відбувся Перший українсько-угорський різдвяний фестиваль

Вівторок, 13 лютого 2018, 17:25
11 лютого (у неділю) у Будапешті відбувся Перший українсько-угорський різдвяний фестиваль «Прощання з колядою».

Святкова програма дня розпочалася з Божественної Літургії в церкві Святого Михаїла, що на вулиці Ваці, 47, де українська громада збирається на регулярні богослужіння. Літургію супроводжував хор церкви Дрогобицьких священномучеників Северіяна, Якима та Віталія. Очолив недільну молитву отець Іван Паньків, декан Дрогобицький, який прибув на свято з колективами з Дрогобича. У своїй проповіді отець Іван нагадав, що завершується різдвяний період, після якого переходимо плавно до Великого посту. Священик наголосив, що українська громада в Угорщині має бути єдиною.

Концертна різдвяна  програма продовжилася  в угорській греко-католицькій церкві Святого Флоріана, що знаходиться на площі Тараса  Шевченка.

Різдвяний фестиваль офіційно відкрили та започаткували: отець Дам'ян Габорій, священик для українців в Угорщині, отець Акош Кочіш, парох угорської греко-католицької парафії Святого Флоріана, Ярослава Хортяні, речник українців в Угорському парламенті, Юрій Кравченко, голова Державного самоврядування українців в Угорщині.

Цього дня перед українцями та угорцями виступили: церковний хор угорської греко-католицької парафії Святого Флоріана; церковний  молодіжний хор української греко-католицької парафії Святої Варвари у Відні; український хор «Берегиня» Товариства української культури в Угорщині; народний музичний  гурт «Галич» Дрогобицького районного дому.

На завершення різдвяного свята о. Дам'ян Габорій підкреслив, що вперше дві громади, українців та угорців, організували таке величне та незабутнє релігійне свято, яке мусить мати продовження.  Крім того, священик подякував співорганізаторам і спонсорам, які допомогли організувати різдвяний фестиваль: отцю Івану Панькову, який прибув на свято з двома колективами з Дрогобича; пану Михайлові Кравцю, голові правління Благодійного фонду імені Івана Франка;  Українській греко-католицькій парафіяльній спільноті Покрови Богородиці в Будапешті; Угорській греко-католицькій церкві Святого Флоріана в Будапешті; Державному самоврядуванні українців в Угорщині; Товариству української культури в Угорщині, Столичному самоврядуванні українців та українському самоврядуванні в Кобані.

За матеріалами прес-служби УГКЦ в Угорщині

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next