АКТУАЛЬНО

В Угорщині провели дні української культури

Середа, 04 березня 2020, 12:59
В рамках днів української культури в Угорщині, від 25 лютого до 1 березня, було проведено низку заходів. Серед важливих подій в українській громаді була презентація збірки українських казок, яка вийшла в рамках міжнародного проєкту «Дитяча українська казка ХХІ століття».

Як повідомила авторка проєкту, керівниця Українського центру кардинала Гузара в Угорщині Уляна Княгинецька, вперше в Угорщині вийшла друком збірка українських казок «Казковий дивосвіт». Пані Уляна розповіла, що «перша збірка українських казок «Казковий дивосвіт», твори, які ввійшли до збірки, є результатом міжнародного конкурсу «Дитяча українська казка XXI століття». Презентація відбулася за сприяння п. Ярослави Хортяні, голови Товариства української культури в Угорщині за підтримки Столичного самоврядування українців Угорщини і Угорської Державної бібліотеки іноземних мов. У рамках заходу відбулася вистава із казочки нової книги за участю вихованців церковної Рідної школи в м. Будапешт.

У суботу, 29 лютого, у рамках днів української культури відбулася традиційна щорічна українська забава «Запусти перед Постом» за участю парафіяльного колективу із церкви Дрогобицьких священномучеників. Отець Дам’ян Габорій зазначив: «Справжньою українською традицією є запусти, яку започаткували ще наші предки перед початком Великого посту. Ця практика в нашому народі була виплекана віками і допомагала українцям благоговійно війти у Великий піст. Запусти - час, коли українці востаннє гуляли і забавлялися перед Великим постом». Організатором заходу був Український центр кардинала Гузара в Угорщині. Захід відбувся за підтримки українського самоврядування Ержибетвароша (Будапешт), Товариства української культури в Угорщині та голови міжнародного фонду імені Івана Франка п. Михайла Кравця.

Завершився насичений тиждень у Сиропусну неділю (прощення) на парафії Покрови Богородиці УГКЦ Божественною Літургією, яку очолив дрогобицький декан о. Паньків Іван в супроводі церковного хору із парафії дрогобицьких священномучеників.

Після Літургії відбувся Чин взаємного прощення, який провів о. Дам’ян Габорій, під час якого українська громада мала можливість перепросити один одного та з чистим серцем увійти у Великий піст.  

За матеріалами пресслужби УГКЦ в Угорщині


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next