АКТУАЛЬНО

В УГКЦ у Відні вшанували ліквідаторів та всіх жертв Чорнобиля

П'ятниця, 28 квітня 2017, 10:40
26 квітня 2017 у церкві Святої Варвари УГКЦ у Відні відбулася екуменічна панахида за упокій душ ліквідаторів та всіх жертв Чорнобильської катастрофи.

Очолив екуменічне богослужіння о. д-р Тарас Шагала, парох церкви Святої Варвари, у співслужінні з о. Михайлом Дзулем, референтом Бюро УГКЦ з питань екології Івано-Франківської архиєпархії, о. Юрієм Струговим, священиком Святих Володимира та Ольги УПЦ Константинопольського Патріархату у Відні і пастором Володимиром Лазнюком, душпастирем громади Церкви євангельських християн - баптистів у Відні.

Богослужіння стало кульмінаційним пунктом вечора пам’яті про Чорнобильську катастрофу, в якому, крім української громади Відня та представників Українського посольства в Австрії, взяли участь преосвященніший Франц Шарл, Єпископ-помічник Віденської архиєпархії, представники різних Церков та релігій, а також австрійського суспільства.

На початку інформаційно-концертної програми від імені організаторів до присутніх звернувся д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, пригадавши, що 26 квітня 2017 р. увесь світ відзначає вже 31-ші роковини Чорнобильської катастрофи, жертвою якої стали мільйони людей, багато з яких втратили не лише здоров’я, а й життя. Особливу жертву життя заради життя принесли сотні тисяч ліквідаторів, які своїми героїчними зусиллями не допустили ще більш згубних наслідків цієї атомної катастрофи для всієї Європи і всього світу.

Очільник Екобюро УГКЦ наголосив на тому, що жертвою Чорнобиля стала також правда – правда про ризики атомної енергії, яку і до сьогодні не хочуть визнавати відповідальні за майбутнє світу. «Церква є співвідповідальною за світ, в якому живемо, людей і їх рішення, тому один із вагомих аспектів служіння Екологічної інституції УГКЦ – це поширення правди про Чорнобильську катастрофу та ризики атомної енергетики», – констатував Володимир Шеремета і коротко розповів про виставку дитячого малюнку на Чорнобильську тематику, яка проходить у Відні з 24 до 28 квітня 2017 р.

Пан Юрій Токарський, заступник посла України в Австрії, висловив вдячність організаторам Чорнобильського вечора-пам’яті, екуменічного богослужіння в наміренні жертв Чорнобиля, а також Віденської виставки дитячих малюнків «Чорнобильська катастрофа: 30 (+1) рік опісля – що далі?».

Український дипломат подякував також за той вияв солідарності задля подолання медичних наслідків Чорнобильської катастрофи, який засвідчило австрійське суспільство та міжнародне співтовариство України від 1991 р. та до сьогодні.

Д-р Тарас Шагала, отець-парох церкви Святої Варвари, закликав до спомину і єднання у молитві за упокій душ не лише жертв Чорнобиля, а й усіх безневинних жертв війни на Сході України.

У рамках вечора-пам’яті присутні мали можливість переглянути короткий фільм про Чорнобильську катастрофу та її соціально-екологічні наслідки, а також відеопрезентацію робіт виставки «Чорнобильська катастрофа: 30 (+1) рік опісля – що далі?».

Екуменічне богослужіння та конференційна частина програми були збагачені прекрасним співом Віденського хору українських студентів.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next