АКТУАЛЬНО

В українській парафії Cвятих Сергія і Вакха в Римі відбулося представлення нового віце-пароха

Понеділок, 27 жовтня 2014, 10:02
У неділю, 26 жовтня 2014 року, у Римі відбулося представлення нового віце-пароха парафії Святих мучеників Сергія і Вакха. Упродовж останніх п’яти років служіння віце-пароха виконував о. Марко Ярослав Семеген, приналежний до кліру Тернопільсько-Зборівської митрополії.

17 жовтня цього року, за поданням Блаженнішого Святослава, кардинал Агостіно Валіні, вікарій Рима, призначив о. Марка ректором собору Святої Софії. Натомість новим віце-парохом парафії Святих Сергія і Вакха було призначено о. Дмитра Петра Квича, дотеперішнього ректора собору Святої Софії, приналежного до кліру Тернопільсько-Зборівської митрополії.

Божественну Літургію цього дня очолив владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців в Італії. У своїй проповіді архиєрей зазначив, що темою сьогоднішнього Євангельського читання є Боже милосердя, виявлене стосовно найперше до вдови, що втратила сина. Адже в контексті тогочасного суспільства, пояснив владика Діонісій, жінці-вдові втратити сина означало втратити сенс свого життя. Христос є тим, Хто найперше сам сповняє ту заповідь, яку дав нам, кажучи: «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний». Він, змилосердившись над вдовою, повернув до життя юнака, і тим самим повернув сенс існування цій жінці.

Відтак єпископ пригадав усім присутнім у храмі настанови Святішого Отця Франциска, який у своєму Апостольському повчанні «Радість Євангелія» наголошує, що Церква є милосердною Матір’ю, що приймає всіх і ні перед ким не зачиняє свої двері.

«Другою істиною, що випливає з сьогоднішнього Євангелія, – підкреслив архиєрей, – є віра в те, що Ісус Христос є господарем життя і смерті». «Я – воскресіння і життя…».

Завершуючи свою проповідь, владика Діонісій повідомив парафіяльну спільноту про зміну віце-пароха, наголошуючи, що Церква кличе священиків на різні служіння, сповнюючи які, вони покликані привести людей до якнайтіснішого спілкування з Богом. «Завданням кожного священика є не прив’язати людей до себе, а голосити Слово Боже і тим самим провадити до віри в Ісуса Христа», – підсумував архипастир.

По завершенні Божественної Літургії ієрей Іван Кулик, парох української парафії Святих Сергія і Вакха в Римі, зачитав два декрети Преосвященнішого Агостіно кардинала Валіні, вікарія Рима, перший з яких адресований всесвітлішому протоієрею Маркові Ярославу Семегену. У цьому декреті кардинал Валіні, звертаючись до о. Марка, підкреслює: «Дбаючи про історичні храми міста Рима, що є неоціненним спадком мистецтва і віри та представляють нам великий пасторальний скарб, який повинен ревно зберігатися, щоб бути завжди живим і дієвим в житті християнської спільноти Рима, […] для покращення культу церкви Святої Софії і для збереження її мистецького спадку, прийнявши представлення Їх Блаженства Святослава (Шевчука), Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, маю за честь номінувати Вас оцим декретом Ректором вищезгаданого храму Святої Софії […] на зміну о. Дмитра Петра Квича, покликаного до виконування іншого пасторального уряду. […] Нехай Господь Вас провадить у Вашому новому завданні, дарує плідну пасторальну працю для духовного добра вірних і благословить Вас».

Своїм другим декретом, скерованим до всесвітлішого протоієрея Дмитра Петра Квича, Преосвященний владика Агостіно призначив його віце-парохом парафії Святих мучеників Сергія і Вакха для українців-католиків візантійського обряду на зміну о. Марка Ярослава Семегена. У своєму декреті кардинал Валіні наголосив, що сповнюючи своє служіння віце-пароха, «Ви повинні працювати з відчуттям відповідальності і обов’язку, в повній злагоді зі всесвітлішим отцем-парохом і в дусі сопричастя з парафіяльним духовенством. […] Господь нехай провадить Вас у Вашому душпастирському служінні і Вас благословляє».

На завершення богослужіння парафіяни, на знак вдячності за ревну працю о. Марку та як вияв теплого прийняття о. Дмитра, подарували священикам квіти. Після чого Преосвященний владика Діонісій уділив усім присутнім своє архиєрейське благословення.

фоторепортаж

Історична довідка

Українська парафія святих Сергія і Вакха на площі Мадонна деі Монті у Римі – найдавніша (від 1639 року) з українських церков поза етнічними землями. З 90-х років, коли до Італії почали масово приїжджати українські іммігранти, парафія Святих Сергія і Вакха, окрім офіційного реєстру в Римській курії, набрала і усіх ознак, характерних для повноцінної парафії, адже з того часу тут вирує справжнє духовне та культурне життя українських заробітчан, що гуртуються навколо Церкви.

Прес-служба парафії Святих Сергія і Вакха в Римі

ТЕГИ: Рим, парафія
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next